Ostaticii israelieni uciși de propria armată țineau în mână un steag alb. „Ne aflăm într-un fel de ruletă rusească”

Data publicării:
idf soldat israel armata
Foto: Profimedia Images

Trei ostatici israelieni uciși din greșeală în Gaza de către forțele israeliene țineau în mână un steag alb, a declarat sâmbătă un oficial militar, citând o primă anchetă asupra incidentului care a zguduit țara, transmite Reuters.

Un soldat i-a văzut pe ostatici ieșind la câteva zeci de metri de forțele israeliene vineri în Shejaiya, o zonă de lupte intense în nordul Gaza, unde militanții Hamas operează în haine civile și folosesc tactici de inducere în eroare, a precizat oficialul.

„Toți erau fără cămăși și aveau un băț cu o cârpă albă pe el. Soldatul se simte amenințat și deschide focul. El declară că sunt teroriști. Ei (forțele israeliene) deschid focul. Doi (ostatici) sunt uciși imediat”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing telefonic.

Cel de-al treilea ostatic a fost rănit și s-a retras într-o clădire din apropiere, unde a cerut ajutor în ebraică, a precizat oficialul.

„Imediat, comandantul batalionului emite un ordin de încetare a focului, dar din nou are loc o altă rafală de focuri spre a treia figură și moare și el”, a spus oficialul. „Acest lucru a fost împotriva regulilor noastre de acțiune”, a adăugat el.

Armata i-a identificat vineri pe cei trei ostatici uciși în Shejaiya, o suburbie estică a orașului Gaza, ca fiind Yotam Haim și Alon Shamriz, răpiți din Kibbutzul Kfar Aza, și Samer Al-Talalka, răpit din Kibbutzul Nir Am din apropiere.

Aproximativ 300 de persoane au venit să-l deplângă pe Al-Talalka, în vârstă de 25 de ani, la înmormântarea sa, sâmbătă, în orașul său natal Hura, în sudul Israelului.

„Aveam atât de multe speranțe, așteptări, că se va întoarce la noi”, a declarat vărul său, Alaa Al-Talalalka, pentru postul public de televiziune israelian Kan, din cortul de doliu al comunității sale beduine.

„Nu vom începe să arătăm cu degetul, cine este vinovat și cine nu. Pur și simplu nu este momentul”, a spus Al-Talalka. „Familiile se gândesc doar la cum să îi aducă pe ostatici înapoi în viață. Acesta este momentul să cerem ca războiul să se încheie”, a mai spus el.

Un tată a declarat că în fiecare zi familiile trebuie să intuiască dacă vor fi următoarele care vor primi vești proaste.

protest ostatici clepsidra
Ruby Chen. Foto: Profimedia Images

„Ne aflăm într-un fel de ruletă rusească”, a declarat reporterilor Ruby Chen, al cărui fiu, Itay, este captiv în Gaza, în timp ce ținea în mână o clepsidră. „Guvernul Israelului trebuie să se controleze și să aducă înapoi ostaticii”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri