Pașaport diplomatic. România păstrează distanța în relația cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
teodor melescanu govro

Politica pe care noi o urmăm este o politică adoptată la nivelul NATO, care se bazează pe două elemente fundamentale: descurajarea oricăror acţiuni ostile din partea Rusiei şi în al doilea rând, dialogul dintre ţările membre ale NATO şi UE şi Federaţia Rusă”. Ministrul de externe al României, Teodor Meleşcanu, a făcut această declaraţie în interviul de final de an, la emisiunea Paşaport diplomatic, pe care o puteţi urmări sâmbătă seară, după film.

Balazs Barabas: Există foarte multe tensiuni între UE, NATO şi Rusia şi la nivel politic şi la nivel militar. Cum priveşte România, Rusia, relaţiile cu Rusia, sunt un factor de pericol sau altceva?

Teodor Meleşcanu: Din păcate există o anumită preocupare faţă de politicile Rusiei în zonă şi nu numai pe zona de frontieră externă a UE şi NATO, ci şi în relaţiile dintre Rusia şi ţările membre UE în ansamblul lor. Politica pe care noi o urmăm este o politică adoptată la nivelul NATO, care se bazează pe două elemente fundamentale: descurajarea oricăror acţiuni ostile din partea Rusiei şi în al doilea rând, dialogul dintre ţările membre ale NATO şi UE şi Federaţia Rusă. Aceasta este poziţia fermă şi a României, pe care o promovăm în continuare cu foarte multă seriozitate. Ceea ce trebuie să facem este să asigurăm o descurajare a unor activităţi de acest tip, care se bazează pe o creştere militară fără precedent a prezenţei ruse în Marea Neagră şi în al doilea rând, pe faptul că există un număr foarte important de manevre militare, care au un impact profund negativ asupra relaţiilor cu celelalte ţări ale UE. Orice reacţie pe care a avut-o NATO sau UE a fost una defensivă şi foarte echilibrată. Niciodată nu am luat măsuri care să implice un anumit tip de răspuns din partea Federaţiei Ruse şi vom continua această politică, pe de o parte de a obţine o descurajare echilibrată şi în funcţie de nevoile care sunt şi în al doilea rând de a avea un dialog pe tot ceea ce reprezintă relaţia cu Rusia. Cu o singură condiţie: respectarea sancţiunilor economice. Dorim o relaţie, noi ca ţară, cu Rusia, o relaţie pragmatică, o relaţie care să conducă la beneficii pentru ambele ţări şi o relaţie care să se bazeze pe respectarea principiilor dreptului internaţional. În continuare vom avea aceeaşi politică.

Ministrul de externe al României, Teodor Meleşcanu, încheie anul la Digi24. Interviul integral poate fi urmărit sîmbătă seară, la emisiunea Paşaport diplomatic, după film.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri