Live Text Pentagonul avertizează că se termină banii furnizați de SUA pentru armata ucraineană. Rusia pregătește o ofensivă de iarnă

Data actualizării: Data publicării:
Un militar ucrainean deschide o cutie cu proiectile de mortier
SUA au oferit Ucrainei până acum aproape 50 de miliarde de dolari în asistență militară. Foto: Profimedia Images

Șeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord a avertizat Congresul SUA că reducerea fondurilor destinate Ucrainei ar putea provoca întârzieri în furnizarea de sisteme „critice” de armament către armata ucraineană, informează Associated Press, preluată de Kyiv Post. McCord a declarat că programul de finanțare pe termen lung prin intermediul Inițiativei de Asistență de Securitate pentru Ucraina („Ukraine Security Assitance Initiative”) este „complet epuizat”, chiar în momentul în care armata rusă se pregătește de declanșarea propriei sale ofensive de iarnă.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Casa Albă: Ajutorul american va dura câteva luni fără o nouă finanțare din partea Congresului

ACTUALIZARE 21:25 SUA vor fi în măsură să continue şi „câteva luni” asistenţa pentru Ucraina în cazul în care Congresul american nu votează din nou finanţarea, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a indicat că durata exactă va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se întâmplă „pe câmpul de luptă” având în vedere că se apropie iarna.

Preşedintele american Joe Biden a avut marţi o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate SUA pentru "a coordona continuarea ajutorului pentru Ucraina”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Partidul Republican, care domină Camera Reprezentanţilor, trebuie „să-şi respecte cuvântul şi să asigure votarea ajutorului necesar Ucrainei pentru ca ea să se poată apăra. Suntem 'naţiunea indispensabilă', să ne comportăm ca atare”, a scris Joe Biden pe reţeaua socială X.

SUA conduc coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi sunt principalul furnizor de ajutor pentru Ucraina, sub formă de armament greu şi sofisticat.

Zelenski i-a vizitat pe soldaţii care luptă în nord-estul Ucrainei

ACTUALIZARE 19:05 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat marţi trupele care luptă în nord-estul Ucrainei şi s-a întâlnit cu cei aflaţi la comandă pentru a discuta despre situaţia de pe câmpul de luptă pe unul dintre cele mai fierbinţi fronturi ale războiului cu Rusia, relatează Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski nu a precizat locul exact al vizitei sale, dar a spus că s-a întâlnit cu brigăzile care luptă în sectorul Kupiansk-Lîman din nord-est, unde armata ucraineană spune că forţele ruseşti organizează frecvent atacuri.

„Ne-am întâlnit cu comandanţii de brigăzi şi batalioane pentru a discuta despre situaţia de pe câmpul de luptă, problemele urgente şi nevoile”, a declarat Zelenski într-o postare pe X însoţită de fotografii în care îl arată întâlnindu-se cu soldaţii într-o cameră slab luminată.

„Fiecare dintre brigăzile noastre de luptă, fiecare războinic care îi distruge pe ocupanţi, cu fiecare pas înainte, afirmă că victoria ucraineană va veni cu siguranţă. Ei sunt puterea. Le mulţumesc pentru serviciul lor!” - a transmis Zelenski.

Biroul preşedintelui a postat, de asemenea, imagini video care îl arată pe Zelenski în diferite momente ale vizitei dând mâna cu soldaţii, stând la o masă lungă cu comandanţii şi fiind informat de un ofiţer care stătea în faţa unei hărţi.

Zelenski, care a vizitat în mod regulat trupele ucrainene de la invazia pe scară largă a Moscovei în februarie 2022, a înmânat, de asemenea, premii. Mulţumindu-le pentru serviciul lor, el i-a îndemnat pe soldaţi să nu-şi piardă „motivaţia cu care apără atât de ferm suveranitatea statului şi viitorul generaţiilor” ucrainene.

„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin

ACTUALIZARE 14:38 Recruți beți, soldați indisciplinați și pușcăriași: aceștia sunt militarii care reprezintă grosul batalioanelor disciplinare din armata rusă, cunoscute sub denumirea de „unități de asalt -Z” și care, în esență, sunt trupe de sacrificiu pe care armata lui Putin le aruncă în luptă pe frontul din Ucraina, se arată într-un amplu reportaj publicat de Reuters. Aceste batalioane aduc aminte de „ștrafbat”-urile (de la „ștrafnoi batalion”, în rusă, adică „batalion penal”) înființate de dictatorul sovietic Iosif Stalin în Al Doilea Război Mondial.

Unitățile Z, alcătuite din 100-150 de militare sunt atașate unităților armatei regulate. De regulă, militarii „Z” sunt primii trimiși în cele mai periculoase zone ale frontului, unde înregistrează deseori pierderi grele. Un astfel de militar, fost pușcăriaș condamnat pentru furt, a spus că 15 din cei 120 de militari din unitatea sa au supraviețuit unei bătălii din iunie de pe frontul de la Bahmut: restul au fost ori uciși ori răniți.

Spre deosebire de unitățile de mercenari, precum Wagner, batalioanele Z reprezintă unități de luptă aflate sub comanda directă a ministerului rus al Apărării. Ministerul Apărării nu a recunoscut în mod public niciodată existența unor astfel de batalioane disciplinare, chiar dacă primele rapoarte despre aceste unități, bazate pe niște scurgeri de informații, au apărut încă din luna aprilie a acestui an.

Acord pentru tranzitul cerealelor ucrainene între Ucraina, Lituania și Polonia

ACTUALIZARE 14:02 Polonia și Ucraina au anunţat marţi o decizie care implică Lituania şi care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene către alte ţări, primul acord între cele două ţări de la anunţarea la jumătatea lunii septembrie a embargoului polonez asupra importurilor.

„Am convenit asupra unei chestiuni importante. Începând de mâine (miercuri - n.r.), controalele (care urmau să fie efectuate - n.r.) la frontiera ucraineano-poloneză pentru cerealele care tranzitează Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, într-un port lituanian. Lituania îşi asumă întreaga responsabilitate pentru aceste inspecţii”, a declarat presei ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Telus a dat asigurări, de asemenea, că Polonia va continua să creeze coridoare de tranzit, „pentru că este bine pentru fermierii polonezi, pentru Ucraina, pentru Uniunea Europeană şi pentru întreaga lume, deoarece cerealele din Ucraina ar trebui transportate în regiunile care au nevoie de ele”.

În 20 de luni de război armata ucraineană a capturat aproximativ 200 de tancuri T-72 rusești

ACTUALIZARE 13:49 Un tanchist ucrainean a sunat la call-centerul producătorului din Rusia atunci când a întâmpinat probleme cu tancul rusesc capturat.

Ofițerul, prezentat sub numele "Kochevnik", apare în filmări vorbind cu angajați ai producătorului rus de tancuri Uralvagonzavod. Clipurile video au fost postate pe YouTube de Militarnyi, o publicație ucraineană care relatează desfășurarea războiului.

În cele peste 20 de luni de război dintre Rusia și Ucraina, armata ucraineană a capturat aproximativ 200 de tancuri T-72B3. Tancul T-72B3, produs de uzina Uralvagonzavo din Nizhny Tagil, este cea mai nouă variantă a modelului sovietic T-72, iar industria ucraineană nu are mare experiență cu aceste tancuri.

Rusia acuză Ucraina că a folosit muniții cu dispersie la bombardarea unui sat

ACTUALIZARE 11:57 Kievul a bombardat marţi un sat din Rusia din apropierea graniţei cu Ucraina cu muniţii cu dispersie, distrugând mai multe case, a anunţat guvernatorul regiunii ruse Briansk, citat de Reuters.

Conform informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime în bombardamentele asupra satului Klimovo, a declarat guvernatorul Aleksandr Bogomaz pe aplicaţia de mesagerie Telegram, informează Agerpres.

Reuters nu a putut verifica independent anunţul guvernatorului, pe care acesta l-a făcut fără a furniza dovezi vizuale. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Ucraina a primit muniţii cu dispersie din Statele Unite, dar s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrările de soldaţi inamici.

Oficiali ruşi din Briansk şi din alte regiuni de la graniţa cu Ucraina au acuzat în repetate rânduri Kievul de bombardamente nediscriminatorii din partea forţelor armate ucrainene.

Muniţiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de ţări. De obicei, ele eliberează un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discernământ pe o zonă întinsă. Cele care nu reuşesc să explodeze pot reprezenta un pericol timp de zeci de ani.

SUA mai dispune de bani pentru a ajuta Ucraina „doar pe termen scurt”

Conform oficialului Pentagonului, Statele Unite mai au la dispoziție în jur de 5,4 miliarde de dolari pentru a finanța trimiterea de arme pentru Ucraina. În același timp, SUA rămâne inclusiv fără fondurile necesarea completării propriilor stocuri de arme și muniții, după transferarea de sisteme de armament în Ucraina.

„Am fost deja forțați să încetinim ritmul în care ne refacem propriile rezerve”, a transmis McCord într-o scrisoare adresată liderilor Congresului SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american a declarat, pe 2 octombrie, că SUA are bani pentru a sprijini Ucraina „doar pe termen scurt”.

De la începutul războiului, declanșat de invazia Rusiei a Ucrainei pe 24 februarie 2022, SUA au oferit peste 110 de miliarde de dolari, direct sau indirect, pentru a ajuta statul ucrainean. 49,6 miliarde de dolari reprezintă exclusiv ajutorul acordat în asistență militară.

Recent, în Congresul SUA, republicanii și democrații au decis să elimine un ajutor financiar pentru Kiev, ca măsură de compromis pentru a evita intrarea administrației în „shotdown”. Preşedintele american Joe Biden a promis Ucrainei că Statele Unite nu o vor abandona în războiul cu Rusia şi a cerut elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri