Pericol uriaș la centrala nucleară Zaporojie, avertizează AIEA. Rușii au depozitat arme și explozibili în unitatea patru a centralei

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Trupele ruse au depozitat echipamente militare, arme și explozibili în departamentul de turbine al unității patru a centralei nucleare Zaporojie, potrivit informațiilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a raportat că AIEA a primit, de asemenea, rapoarte neoficiale că forțele ruse stochează materiale similare în alte zone ale centralei. Aceste acțiuni reprezintă o amenințare gravă la adresa siguranței atât a personalului fabricii, cât și a locuitorilor din apropiere.

Inspectoratul subliniază că orice posibilă eliberare de substanțe radioactive ar putea avea consecințe transfrontaliere.

Zaporojie este situată în sudul Ucrainei și este cea mai mare centrală nucleară din Europa. De când a fost capturată de forțele militare ruse în urmă cu un an, centrala nucleară Zaporojiea a fost de cel puțin șase ori în pericol major, după ce a rămas fără alimentare cu energie, necesară pentru răcirea reactoarelor.

În urma celei mai recente întreruperi, directorul general al AIEA Rafael Mariano Grossi, a emis o declarație în care cere o zonă de protecție în jurul centralei și spunând că este „uimit de automulțumirea” în legătură cu această problemă.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri