Poliția britanică l-a identificat pe ucigașul parlamentarului David Amess. Fusese inclus într-un program de prevenire a radicalizării

Data publicării:
Flori și omagii aduse de oameni la locul în care a fost ucis parlamentarul britanic David Amess
Uciderea lui David Amess a zguduit Regatul Unit, o țară care pare că are probleme tot mai mari cu violența politică. Foto: Profimedia Images

Poliția din Regatul Unit l-a identificat pe ucigașul parlamentarului David Amess, ucis vineri cu mai multe lovituri de cuțit într-o biserică metodistă din sudul Angliei. Ali Harbi Ali, cetățean britanic de origine somaleză, de 25 de ani, fusese inclus în programe de prevenire a terorismului, fiind identificat ca fiind în pericol de a se radicaliza, relatează BBC.

Suspectul a fost reţinut sub incidenţa legii privind actele teroriste, din 2000, deoarece poliţia consideră că în spatele atacului ar fi putut exista „o motivaţie teroristă”. Polițiștii au până vineri să-l interogheze pe Ali. 

BBC, citat de Agerpres, explică faptul că Ali Harbi Ali a fost inclus în urmă cu câţiva ani în programul naţional de prevenire a terorismului, unde sunt trimişi, în mod voluntar, persoanele aflate în pericol de a se radicaliza. Totuşi, postul public britanic subliniază că individul a petrecut puţin timp în acest program şi nu a fost inclus niciodată în vreo listă de persoane de interes pentru serviciile secrete.

Ca parte a anchetei, poliţia a efectuat razii la trei domicilii din Londra, iar sâmbătă a fost făcută autopsia deputatului ucis, care a fost înjunghiat mortal şi a murit la locul incidentului.

Clasa politică britanică şi comunitatea musulmană s-au unit în a condamna uciderea lui Amess, în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator al premierului Boris Johnson şi un susţinător înfocat al Brexitului, căsătorit, tată a cinci copii şi care era foarte iubit în circumscripţia sa electorală ca urmare a sprijinului pe care îl oferise cauzelor locale.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri