Politico: Există suspiciunea unei legături între Rusia şi scrisorile capcană din Spania. Cum erau fabricate dispozitivele

Data actualizării: Data publicării:
Scrisoare capcana la ambasada SUA din Madrid
Foto: Profimedia Images

Scrisorile-capcană trimise în ultimele zile unor ambasade şi unor politicieni spanioli importanţi sugerează o legătură între aceste dispozitive şi Rusia, mai ales dacă sunt luate în calcul ţintele vizate, scrie Politico Europa. Între timp, au apărut detalii despre felul în care acestea au fost fabricate.

"Natura ţintelor şi a pachetelor ridică suspiciuni că există o legătură cu Rusia. Spania a fost un suporter vocal al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar pe 19 noiembrie, Ministerul Apărării a anunţat că va trimite două noi transporturi de armament pentru a ajuta ţara să respingă trupele ruseşti", scrie Politico.

Prima scrisoare capcană a fost trimisă pe 24 noiembrie, la cabinetul premierului Pedro Sanchez, însă a fost descoperită şi dezactivată de serviciile de securitate. În zilele următoare, alte cinci astfel de scrisori au ajuns la Ambasada Ucrainei, unde un angajat a fost rănit la mână când a deschis-o, dar şi la sediul companiei de apărare spaniole ce a livrat produse în Ucraina, la ministrului spaniol al apărării Margareta Robles, la sediul Centrului Satelitar al UE de la Torrejon şi la ambasada SUA.

Nimeni nu a revendicat trimiterea acestor scrisori-capcană, iar autorităţile spaniole nu au încă un suspect.

Ambadadorul Ucrainei la Madrid, Sergi Pohoreltsev, a sugerat că Rusia ar fi în spatele scrisorilor capcană.

"Ştim că inamicul nostru este un stat terorist aşa că ne putem aştepta la orice", a spus acesta.

Însă ambasada Rusiei la Madrid a condamnat trimiterea scrisorilor capcană, la fel care "orice act terorist, în special împotriva unei ambasade".

Între timp, au apărut detalii despre felul în care au fost confecţionate scrisorile capcană, informează Agerpres.

Potrivit cotidianului El Pais și a televiziunii de stat RTVE, care citează surse din poliție, scrisorile conțineau cantități mici de material exploziv și bucăți de metal. În momentul în care sunt deschise, astfel de scrisori generează o flamă, nu o explozie mai mare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri