Predicție sumbră: În 2025, rușii ar putea cuceri Kievul, odată cu intrarea în colaps a armatei ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Țeava unui tun în prim-plan, în timp ce în plan secund se văd blocuri bombardate în Bahmut
Blocuri de locuințe bombardate în Bahmut, ultimul oraș important cucerit de ruși din 2023, imagine de arhivă. Foto: Getty Images

Tăierea ajutorului militar de către SUA pentru Ucraina ar avea consecințe „catastrofale”: o Ucraina aflată sub controlul Rusiei - fie el militar ori politic - ar însemna practic o Rusie aflată la granițele NATO și UE, ceea ce nu doar ar diminua dar ar putea duce chiar la sfârșitul dominației globale a Statelor Unite, conform Washington Post. Astfel, în lipsa ajutorului financiar și militar al Occidentului, armata ucraineană, oricât de mult ar încerca să reziste invaziei ruse, riscă să intre în „colaps” peste un an. 

„Rușii nu au în acest moment capacitatea de a ataca Kievul, dar o vor putea face în 2025. Asta este intenția lor. În cel mai rău caz, vom avea o încetare imediată a ajutorului SUA (pentru Ucraina), ceea ce va duce la o deteriorare lentă a forțelor ucrainene în 2024 și la un colaps în 2025, pe măsură ce Rusia își sporește activitățile pe linia frontului”, a declarat pentru Washington Post Jack Watling, expert militar în cadrul Institutului pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI - Royal United Services Institute).

Zilele trecute, liderii republicani și democrați din Congresul SUA au ajuns la o înțelegere pentru acordarea unei finanțări de 1,66 trilioane de dolari în vederea evitării unui shutdown care ar fi dus la blocarea administrației americane. Decizia este una dătătoare de speranțe legate de posibila deblocare a unui pachet financiar de către Congres care include 64 de miliarde de dolari de ajutor militar pentru Ucraina.

În prezent, pe frontul din Ucraina, armata rusă a redobândit inițiativa. Forțele ruse se află în ofensivă în mai multe zone ale frontului și au înregistrat câștiguri teritoriale mici, în ciuda pierderilor uriașe în oameni și tehnică de luptă.

Conform estimărilor serviciilor secrete americane, rușii au pierdut peste 315.000 de militari - morți și răniți. În schimb, ucrainenii au suferit și ei pierderi grele. Conform ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, ucrainenii au pierdut peste 215.000 de militari. Cifra se apropie de estimările New York Times, conform cărora ucrainenii au pierdut aproape 200.000 de militari (70.000 uciși, circa 120.000 răniți).

De asemenea, dacă armata ucraineană trăgea în jur de 7.000 de obuze în vara lui 2023, în ultimele luni ale aceluiași an cadența a ajuns la doar 2.000 de obuze trase pe zi. Comparativ, rușii trag 10.000 de obuze zilnic.

În plus, valurile de atacuri aeriene din ultimele zile, în care rușii au lansat sute de rachete și drone asupra Ucrainei, sunt acum îndreptate nu asupra infrastructurii energetice (cum a fost anul trecut) ci direct asupra fabricilor și facilităților industriale ucrainene care produc armament și echipamente militare.

Pentru a compensa lipsa obuzelor, ucrainenii se bazează pe drone, un „domeniu” în care au fost însă deja depășiți de ruși: Moscova are un avantaj net în această privință, dacă adunăm dronele produse de industria locală și cele importate din Iran.

„Dronele domină acum spațiul aerian”, a declarat Mark Arnold, un general de brigadă în rezervă al armatei americane. „Aceste drone au devenit cruciacle în executarea misiunilor de bombardament din spatele liniilor forntului și în perturbarea deplasărilor militarilor ucraineni, ceea ce afectează major dinamica operațiunilor militare terestre”. Astfel, în lipsa munițiilor occidentale, Ucraina riscă să se confrunte cu o „rupere a frontului” de către armata rusă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri