Serviciile secrete americane: Rusia a pierdut 315.000 de militari în Ucraina - morți și răniți

Data actualizării: Data publicării:
Traces of war in Ukraine's Bohorodychne
Pierderile în personal și echipamente de luptă au „întors” procesul de modernizare al armatei ruse cu 18 ani în urmă. Imagine de arhivă cu un tanc rusesc distrus în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Un număr de 315.000 de ruși au fost uciși ori răniți până acum în războiul din Ucraina, conform unui raport declasificat al serviciilor secrete americane. Cifra reprezintă, practic, 80% din totalul militarilor pe care Rusia îi avea la începutul invaziei din Ucraina, au declarat marți pentru Reuters surse din comunitatea de informații a SUA.

De asemenea, pierderile în personal și echipamente de luptă au „întors” procesul de modernizare al armatei ruse cu 18 ani în urmă, conform raportului citat de Reuters.

Ministerul britanic al Apărării a estimat, într-o analiză publicată în luna octombire, cu o probabilitate de 55-75%, că armata lui Putin a pierdut 20 de luni de război în Ucraina, între 150.000 - 190.000 de militari, considerați „pierderi permanente”, adică militari uciși ori răniți foarte grav, care nu se mai pot întoarce pe câmpul de luptă.

În cazul Kievului, pierderile de militari se resimt și ele puternic. Ucraina a pierdut cel puțin 30.000 de militari și, conform unor oficiali americani, chiar până la 70.000. Caz în care, dacă adunâm și numărul de răniți, se ajunge la un raport de 1:3 „în favoarea” Ucrainei: la fiecare militar ucrainean scos din luptă, Rusia pierde trei.

O relatare din luna august a cotidianului The New York Times (NYT), care cita oficialităţi americane sub rezerva anonimatului, avansa un bilanţ de 70.000 de morţi în rândul ucrainenilor. În total, conform NYT, ucrainenii au pierdut aproape 200.000 de militari (70.000 uciși + cca. 120.000 răniți). În acest caz, bilanțul ar fi de 1:1,5 - pentru fiecare doi militari ucraineni scoși din luptă, Rusia pierde trei.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri