Premieră în Justiție. Elveția pierde la CEDO un proces privind schimbările climatice. Țara a fost dată în judecată de un grup de femei

Data publicării:
Caz câștigat la curtea europeană a drepturilor omului
Femeile din KlimaSeniorinnen au câștigat cazul despre schimbările climatice. Foto: Profimedia

Un grup de femei vârstnice din Elveția a câștigat pentru prima dată un caz de schimbare climatică, în cadrul Curții Europene ale Drepturilor Omului. Acestea, majoritatea având vârsta de 70 de ani, au spus că vârsta și genul lor feminin le-a făcut vulnerabile la efectele provocate de valurile de căldură cauzate de schimbarea climei, relatează BBC

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus că eforturile Elveției de a reduce emisiile au fost jalnic inadecvate. Este pentru prima oară când curtea a condus un caz despre încălzirea globală. Acest fapt poate să influențeze legea în 46 de țări din Europa, inclusiv în Marea Britanie. 

Femeile, cunoscute sub numele de KlimaSeniorinnen sau Senior Women for Climate Protection, au susținut faptul că nu pot părăsi casa și suferă pe planul sănătății în timpul episoadelor de încălzire din Elveția. Marți, pe data de 9 aprilie, au fost înregistrate date care arată faptul că martie a înregistrat cele mai înalte temperaturi vreodată, ceea ce înseamnă că recordul temperaturilor a  fost depășit 10 luni la rând. 

Curtea a resprins alte două cazuri aduse de șase tineri portughezi și un fost primar francez. Ambele cazuri au prezentat faptul că guvernele europene nu au reușit să abordeze subiectul schimbărilor climatice suficient de rapid, încălcându-le drepturile. 

O membră a KlimaSeniorinnen, Elisabeth Smart, având vârsta de 76 de ani, a spus către BBC că ea a observat cum s-a schimbat climatul în Elveția de când era un copil crescând la o fermă. Atunci când a fost întrebată cum a reușit să fie fidelă cauzei timp de 9 ani, aceasta spune faptul că „Unii dintre noi suntem creați așa. Nu am fost făcuți pentru a sta într-un scaun și a croșeta.” 

Global, guvernele au încercat să reducă drastic emisiile de gaze care încălzesc atmosfera Pământului atunci când folosim combustibili fosili precum uleiul, cărbune și gaz. Cu toate acestea, oamenii de știință și activiștii spun că procesul este foarte lent și lumea nu reușește să atingă ținta crucială de a limita temperatura la 1.5°C. 

Această guvernare înseamnă că Curtea Europeană acceptă faptul că Elveția a fost foarte lentă în reducerea emisiilor, găsind lacune critice în politicile acesteia. 

 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri