Premierul Armeniei Nikol Pașinian propune semnarea unui pact de neagresiune cu Azerbaidjanul

Data publicării:
Nikol Pașinian - Armenia
Tensiunea rămâne ridicată, iar incidente armate au loc în mod regulat la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Foto: Profimedia Images

Premierul armean Nikol Paşinian a declarat duminică că a propus Azerbaidjanului să semneze un pact de neagresiune, în aşteptarea unui tratat de pace cuprinzător, transmite AFP, citată de Agerpres. Cele două state au purtat războaie în 1990 și 2000 în privința enclavei Nagorno-Karabah, care a fost recucerită în cele din urmă de azeri. 

"Am prezentat Azerbaidjanului o propunere pentru un mecanism de control reciproc al armelor şi semnarea unui pact de neagresiune în cazul în care semnarea unui tratat de pace ar fi amânată", a spus premierul Paşinian în cadrul unui discurs cu ocazia Zilei Armatei în Armenia.

Azerbaidjan şi Armenia au purtat două războaie, în anii 1990 şi în 2020, în privinţa enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în cele din urmă în septembrie de forţele azere.

După această recucerire completă, aproape întreaga populaţie armeană a regiunii - peste 100.000 de persoane - a fugit în Armenia.

În luna decembrie, cele două ţări au efectuat un schimb de prizonieri văzut ca un progres diplomatic, care a reînviat speranţa de pace. Dar tensiunea rămâne ridicată, iar incidente armate au loc în mod regulat la graniţă. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri