Premierul Morawiecki spune că relațiile cu Ungaria „s-au schimbat mult” și acum Polonia cooperează bine cu România

Data publicării:
Festive matinee for Wolfgang Schauble on the occasion of 50 years in the German Bundestag, Berlin, Germany - 16 Jan 2023
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia Images

Relația cândva strânsă a Poloniei cu Ungaria s-a „schimbat foarte mult” din cauza poziției luate de Budapesta față de războiul din Ucraina, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un discurs la Washington. El susține că în prezent țara sa cooperează mai strâns cu România și statele baltice, relatează Reuters

Premierul Poloniei nu a spus însă care ar fi consecințele relațiilor slăbite cu Ungaria. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cei doi membri UE erau aliați puternici în conflictele lor cu Bruxelles-ul în privința statului de drept, imigrației și drepturilor LGBT.

„Relația noastră cu Ungaria s-a schimbat mult din cauza poziției acesteia față de Ucraina și Rusia, acesta este un fapt”. Morawiecki precizează că Varșovia a avut odată o cooperare foarte puternică cu Budapesta la nivelul grupului de la Visegrad, însă în prezent lucrurile nu mai stau așa. 

Grupul de la Visegrad cuprinde Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar premierul polonez spune că „în locul Ungariei, țara sa cooperează foarte strâns cu România și Țările Baltice”, care au aceeași poziție față de războiul din Ucraina. 

Guvernele naționaliste ale Poloniei și Ungariei au fost aliate apropiate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie anul trecut, însă de atunci s-au separat, Varșovia fiind unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului, în timp ce Budapesta a criticat implicarea Europei în conflict.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Polonia săptămâna trecută, prilej cu care a mulțumit autorităților poloneze pentru ajutorul „istoric” oferit Ucrainei. El spunea că Varșovia ar putea fi un partener cheie în efortul uriaș de reconstrucție necesar după încheierea războiului.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri