Premierul Ucrainei: Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie

Data actualizării: Data publicării:
premierul ucrainei
Foto: Denis Șmîhal, premierul Ucrainei / Sursa foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, a transmis, joi, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum, că Ucraina are nevoie de sisteme Patriot şi că speră că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie, pentru că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi "victoria tuturor democraţiilor".

"Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina', a declarat, joi, Şmîhal, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum.

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiţie în securitatea României.

"De mai bine de doi ani noi ne apărăm ţara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, naţiunea ucraineană apără bazele şi valorile democraţiei europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democraţiilor. Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor noştri", a subliniat Denis Şmîhal.

Oficialul ucrainean a punctat că ţara sa are, în primul rând, nevoie de sprijin militar, prioritare fiind sistemele de apărare antiaeriană, muniţia pentru artilerie, rachetele cu rază lungă şi medie de acţiune.

La fel de importantă este, potrivit acestuia, confiscarea activelor ruseşti indisponibilizate, care "trebuie să contribuie la recuperarea şi rezilienţa Ucrainei". De asemenea, în opinia premierului Ucrainei, regimul sancţiunilor împotriva economiei ruse trebuie întărit.

Citește și Iohannis, despre transferul de rachete Patriot în Ucraina: „În măsura în care se cedează ceva, România trebuie să primească altceva”

Ediţia cu numărul 8 a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum", dedicat problemelor de apărare, securitate şi relaţii internaţionale privind regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor, are loc la Bucureşti, în perioada 23-24 mai.

Potrivit organizatorului, New Strategy Center, forumul include 41 de paneluri şi 161 de oficiali, diplomaţi, militari şi analişti de renume din statele-membre ale Uniunii Europene şi NATO, precum şi din ţări partenere.

Temele centrale ale acestei ediţii abordează securitatea în regiunea Mării Negre, ameninţările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce ţin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, rezilienţa cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest şi alte subiecte prioritare pe agenda publică.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...