Preşedintele Braziliei se răzgândește după ce declarase că Putin nu va fi arestat dacă vine la summitul G20 din Rio de Janeiro

Data actualizării: Data publicării:
lula duce mana labarbie, ingandurat
Preşedintele brazilian, Lula da Silva Foto: Profimedia

Decizia de a-l aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă va participa la summitul G20 de anul viitor din Brazilia ar fi de competenţa sistemului judiciar brazilian, a declarat luni preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, după ce anterior dăduse asigurări că liderul la Kremlin nu va fi arestat dacă vine în ţara sa.

„Dacă Putin decide să se alăture (summitului de anul viitor), este de competenţa justiţiei să decidă (asupra unei posibile arestări), şi nu a guvernului meu”, a afirmat luni Lula într-o discuţie cu jurnaliştii din New Delhi, unde a participat la summitul G20 găzduit de India, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Sâmbătă, el declarase într-un interviu acordat emisiunii de ştiri First Post că „în niciun caz” Putin nu va fi arestat dacă va participa la summitul de la Rio de Janeiro.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

Brazilia este semnatară a Statutului de la Roma, care a dus la înfiinţarea CPI.

Însă preşedintele Braziliei a declarat luni că este necesar să se revizuiască aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională, în condiţiile în care state precum SUA, China şi India nu au aderat la protocolul prin care se recunoaşte autoritatea acestei instanţe.

„Vreau să ştiu de ce SUA, India şi China nu au semnat tratatul CPI şi de ce ţara noastră l-a semnat”, a declarat Lula.

Brazilia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, iar acesta se aplică în 2002. Lula da Silva a mai condus Brazilia între 2003 şi 2010.

Putin a lipsit de la ultimele două summituri G20, de la Bali şi New Delhi, iar Rusia a fost reprezentată de ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri