Președintele din Guyana spune că se pregătește să se apere de invazie și că a cerut sprijinul armatei SUA și altor puteri

Data actualizării: Data publicării:
Mohamed Irfaan Ali
Mohamed Irfaan Ali, președintele din Guyana. Foto: Profimedia Images

Președintele din Guyana, Irfaan Ali, spune că țara sa se pregătește și face toți pașii necesari pentru a se proteja de Venezuela, după ce regimul de la Caracas și-a instruit companiile de stat să înceapă operațiuni de explorare și exploatare a resurselor de petrol și minerale din regiunea Essequibo, parte a Guyanei, relatează CBS News. Ali a făcut declarații similare și marți, explicând că Guyana este pregătită să-și apere granița cu Venezuela și să păstreze actuala stare de fapt, dar și că a contactat oficiali americani, brazilieni, britanici și francezi în legătură cu posibila invazie.

Întrebat dacă a cerut ajutor militar din partea cuiva, Ali a declarat că guvernul său caută discută cu posibili aliați și cu partenerii regionali, mulți dintre care au acorduri de apărare cu Guyana.  Regiunea Essequibo, revendicată de Venezuela, reprezintă două treimi din teritoriul țării.

„Prima noastră linie de apărare este diplomația”, a declarat Ali, adăugând și că Guyana caută sprijin de la lideri internaționali, inclusiv de la SUA, India și Cuba, sperând că aceste țări vor „încuraja Venezuela să facă ce e drept și să se asigure că regimul de la Caracas nu va acționa într-un fel aventurier sau nesăbuit care să perturbe pacea în regiune”. 

„Dar ne pregătim și pentru scenariul cel mai întunecat... ne pregătim cu aliații și cu prietenii noștri pentru a ne asigura că putem să apărăm ce-i al nostru”, a continuat președintele din Guyana.

Liderul din această țară a mai precizat că Guyana își pregătește armata să răspundă unei invazii, dar că vrea ca situația „să se rezolve pe cale pașnică”.

Disputa Venezuela-Guyana, în atenția actorilor internaționali

Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american, Matthew Miller, a avut o poziție similară cu cea a președintelui din Guyana – „Îndemnăm Venezuela și Guyana să continue să caute o rezoluție pașnică la disputa lor. Aceasta nu este o problemă care poate fi rezolvată printr-un referendum”.

Venezuela susține că cetățenii săi au votat covârșitor într-un referendum pentru ca țara să primească autoritatea politică asupra regiunii Essequibo, de la granița sa vestică. Essequibo este revendicată de Venezuela încă din secolul al XIX-lea, când Guyana era parte a Imperiului Britanic.

„Luăm această amenințare foarte în serios și am inițiat un număr de măsuri de precauție pentru a ne asigura că pacea și stabilitatea se păstrează în regiune”, a spus Ali. El a mai spus și că Forțele de Apărare ale Guyanei discută problema cu forțele militare din alte țări.

„Dacă Venezuela va acționa în acest fel nesăbuit și aventurier, regiunea va trebui să răspundă. Asta construim – un răspuns regional”, a continuat el.

Ali a vorbit la o zi după ce dictatorul venezuelean, Nicolas Maduro, a spus că va da imediat licențe de exploatare pentru resursele din Essequibo și a ordonat crearea de sucursale locale ale companiilor de stat, inclusiv pentru gigantul petrolier PDVSA și pentru conglomeratul minier Corporacion Venezolana de Guayana.

„Anunțurile făcute de regimul de la Caracas încalcă flagrant legislația internațională. Orice țară care sfidează deschis organisme internaționale importante ar trebui să îngrijoreze nu doar Guyana, ci întreaga lume”.

Președintele din Guyana a mai spus și că administrația sa a luat legătura cu SUA, Brazilia, Regatul Unit, Franța, secretarul general al ONU, și cu comandamentul sudic al amratei americane, organismul militar care gestionează operațiunile din America centrală și de sud și din Caraibe.

Citește și: Brazilia cere Venezuelei să renunțe la amenințările cu invazia față de Guyana. Armata braziliană e în alertă în regiunea de graniță

Regimul de la Caracas a condamnat declarația oficialilor din Guyana, spunând că aceasta a acționat iresponsabil și că „a dat undă verde armatei americane să intre în Essequibo”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri