Exclusiv Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, la Digi24.ro: Rusia a devenit mai brutală în atacurile hibride

Data actualizării: Data publicării:
grosu moldova
Igor Grosu, președintele Parlamentului din Republica Moldova, la Interviurile Digi24.ro.

Igor Grosu, președintele Parlamentului din Republica Moldova, a declarat la Interviurile Digi24.ro că serviciile secrete rusești își schimbă tactica în Moldova. „Rusia a devenit mai brutală”, spune Grosu. Acesta a vorbit și despre ajutorul primit de la România, dar și despre situația din Transnistria. „Oamenii de afaceri de acolo înțeleg foarte bine riscurile. 70% din ce produc este exportat pe piața Uniunii Europene”, a declarat președintele Parlamentului moldovean. Grosu îi răspunde și lui Medvedev, după ce fostul președinte al Rusiei a amenințat Moldova: „Toată așa-zisa elită rusă trăiește în altă dimensiune”.

Principalele declarații:

  • Poziția noastră geografică și proximitatea cu Ucraina- am primit primul val de imigranți, am avut și trei incidente când rachete trase din Marea Neagră de Rusia au survolat și spațiul nostru aerian, două au căzut pe teritoriul nostru.
  • Pericolul persistă, pentru noi și pentru toată Europa luptă Ucraina și atât timp cât îi ține pe ruși departe, noi suntem la adăpost. 
  • Rusia va continua să încerce să destabilizeze situația în Rep. Moldova prin războiul hibrid.
  • Am reușit să facem față. Se observă și o schimbare de tactică a serviciilor rusești. Rusia a devenit mai brutală. A bătut palma pe față cu crima organizată, cu fugari cum ar fi Șor sau Plahotniuc. Încercare brutală de corupere a alegătorilor, implicarea televiziunilor, rețelele sociale sunt folosite. Am reușit să dejucăm aceste încercări. Am investit în instituțiile noastre. Prietenii ne-au ajutat, inclusiv din România. Un mare merci! Asta ne face să credem că vom reuși să dejucăm încercările Federației Ruse.
  • De un an de zile stăm bine, fără niciun metru cub de gaz rusesc.
  • Rusia nu a renunțat niciodată la fostele republici sovietice care au fost în componența URSS.
  • Pe lângă alianța cu interlopii, mai observăm o inovație: așa zișii proeuropeni, care sunt deghizați de fapt în proeuropeni, gen primarul Chișinăului, care era un înflăcărat susținător al agendei Kremlinului.
  • Observăm o intensificare a mișcărilor prin intermediul „Coloanei a 5-a” în primăvară și în cadrul scrutinelor electorale pe care le avem în 2024 și 2025.
  • Noi am fost supuși unei avalanșe de încercări de a penetra bazele de date. Grație colaborării cu partenerii externi noi am reușit să ne securizăm sistemele. Eu cred că vom reuși să ne punem la adăpost infrastructura critică.
  • Evident că ei vor încerca și noi înțelegem lucrul acesta. Și ei înțeleg că noi înțelegem. Experiența ne permite și noi am dovedit că am reușit să rezistăm tuturor tentativelor. Dar reziliența instituțiilor a fost demonstrată.
  • Nu am libertatea să vorbesc despre toate scenariile, un lucru este cert, dacă luăm și analizăm situația la zi, noi vedem că linia de confruntare s-a stabilizat, un pericol iminent asupra Odesei, sudului Basarabiei noi nu vedem. Pozițiile Rusiei au slăbit esențial în Marea Neagră. A fost restabilit chiar traficul de cereale pe Marea Neagră. În Transnistria noi vedem o liniște, o situație calmă chiar dacă mai sunt declarații belicoase. La firul ierbii, mă refer la cetățeni, lumea înțelege foarte bine cât de importantă e stabilitate.
  • Periodic, ceea ce numim noi componenta Federației Ruse, mă refer la serviciile secrete care sunt în Transnistria mai recurg la provocări, încercând să își justifice prezența acolo și să transmită mesaje spre Kremlin, dar în linii generale situația este calmă.
  • Cetățenii noștri din stânga Nistrului înțeleg această crimă pe care o comite Putin, oamenii de afaceri de acolo înțeleg foarte bine riscurile. 70% din ce produc este exportat pe piața Uniunii Europene.
  • Avem România alături, cu experiența ei, cu experți.
  • Noi putem spune că cunoaștem 100% ce bunuri ajung în Transnistria și ce se exportă și ăsta e un avantaj care trebuie folosit.
  • Văd o degradare lamentabilă în discursul public a lui Medvedev. Spune că Ucraina nu trebuie să existe, ne lasă perplexi. Toată așa-zisa elită rusă trăiește în altă dimensiune. Pentru toate crimele astea, odată și odată trebuie să răspunzi. Ceea ce fac ei acolo se numește crimă și genocid împotriva poporului ucrainean.
  • Analizând dinamica schimbărilor care au loc în regiune, în estul Europei, pentru noi, trebuie să fim pregătiți să ținem pasul acestor schimbări și ultimii doi ani ne-au arătat că este posibil. În 2023 am deschis negocierile de aderare, totul depinde de noi. Eu cred că termenul 2030 poate fi realist ca Moldova să fie membru al Uniunii Europene. Noi avem un avantaj: nu suntem o țară foarte mare, avem norocul să avem România alături de noi. Avem partenerii americani, avem suport intern. 
  • Despre numirile unor oficiali de București la Chișinău: suntem deschiși pentru toată lumea bună, specialiști cu experiență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri