Prigojin încerca să-și scoată imperiul financiar de sub controlul Kremlinului, în zilele dinaintea morții sale

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, cu mâna la gură
Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, și-a petrecut ultimele zile dinaintea prăbușirii avionului său încercând să-și protejeze imperiul global financiar de planurile Kremlinului de a-l prelua, relatează Business Insider.

Wall Street Journal a reconstituit mișcările lui Prigjin prin intermediul unor interviuri cu oficiali guvernamentali și militari, cu dezertori din grupul Wagner și cu ajutorul unor conversații online și a datelor de zbor.

Prigojin cel mai probabil a murit miercuri, când avionul privat care îl transporta pe el și pe alți lideri ai Wagner s-a prăbușit în Rusia, în drum spre Sankt Petersburg.

Kremlinul a negat că ar fi ordonat moartea lui Prigojin, în ciuda analizelor experților și agențiilor de informații, conform cărora accidentul de avion ar fi fost de fapt un asasinat.

Potrivit WSJ, prăbușirea avionului a întrerupt încercările lui Prigojin de a-și menține afacerile pe scară largă cu mercenari în Africa. În ultima sa călătorie în străinătate, săptămâna trecută, Prigojin a vizitat două țări africane pentru a se asigura de sprijinul aliaților săi de acolo.

Prigojn s-ar fi aflat în Republica Centrafricană vinerea trecută, unde s-a întâlnit cu oficiali din acea țară și, de asemenea, cu rebeli care luptă în Sudanul vecin. A doua zi, a mers în Mali, un alt stat în care Wagner are interese.

WSJ a scris că Prigojin s-a trezit într-o cursă cu Kremlinul, care încerca în același timp să câștige clienții grupului Wagner, pentru ca aceștia să aibă de-a face direct cu oficialii ruși.

Institut pentru Studiul Războiului a raportat, citând bloggeri militari ruși, că Kremlinul făcea tot posibilul să submineze prezența grupului Wagner în Orientul Mijlociu și Africa, prin formarea de noi companii militare private, cu mercenari plecați din Wagner.

Prigojin avea una dintre cele mai misterioase și complicate organizații corporative din lume, care includea companii de mass-media, logistică, minerit, cinema și catering, pe lângă grupul său de mercenari.

Potrivit WSJ, alte surse de venit ale lui Prigojin erau aurul din Sudan și diamantele și lemnul din Republica Centrafricană. Nu se știe clar ce se va întâmpla acum cu imperiul său de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri