Prigojin spune că Wagner nu recrutează acum, dar ar putea face asta în viitor "pentru măreția Rusiei"

Data actualizării: Data publicării:
evgheni prigojin
Şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a declarat într-un mesaj vocal transmis luni că grupul său Wagner nu recrutează în prezent luptători, dar este posibil să facă acest lucru în viitor, relatează Reuters.

"Astăzi ne stabilim următoarele sarcini, care se conturează foarte clar. Fără îndoială, acestea sunt sarcini care vor fi îndeplinite pentru măreția Rusiei", spune în mesaj o voce asemănătoare cu cea a lui Prigojin. Mesajul a fost publicat pe Grey Zone, un canal Telegram afiliat cu Wagner.

Viitorul lui Wagner și Prigojin a stat sub semnul incertitudinii de la rebeliunea din iunie. În ciuda acestui fapt, Prigojin a participat la Kremlin la o întâlnire cu Putin, la cinci zile după revoltă, şi a fost fotografiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg, unde preşedintele Vladimir Putin găzduia lideri africani.

După revoltă, Kremlinul a dat posibilitatea luptătorilor Wagner de a se înrola în armată, semnând contracte cu Ministerul Apărării. Făcând aparent aluzie la această ofertă, Prigojin a spus în mesajul vocal că "din păcate" unii dintre luptătorii săi s-au mutat la alte "structuri de putere", dar a precizat că aceştia vor să se întoarcă în Wagner.

"Atât timp cât nu ne confruntăm cu un deficit de personal, nu plănuim să facem noi recrutări", a precizat Prigojin. "Cu toate acestea, vă vom fi extrem de recunoscători dacă veţi păstra legătura cu noi şi, de îndată ce Patria va avea nevoie să creeze un nou grup care să fie capabil să protejeze interesele ţării noastre, vom începe cu siguranţă să recrutăm", a declarat şeful Wagner.

După revoltă, unii luptători Wagner s-au mutat în Belarus şi au început să antreneze acolo armata Minskului.. În comentarii publicate săptămâna trecută, Prigojin a declarat, de asemenea, că Wagner este pregătit să îşi sporească în continuare prezenţa în Africa. Rolul său acolo, în special în sprijinul guvernelor din Mali şi Republica Centrafricană, este o sursă de îngrijorare pentru guvernele occidentale. Statele Unite au acuzat Wagner de comiterea unor atrocităţi pe scară largă şi i-au impus sancţiuni ca organizaţie criminală.

Prigojin spune că lucrează în conformitate cu legile ţărilor în care operează. Săptămâna trecută, el a salutat lovitura de stat militară din statul Niger, din Africa de Vest, şi a făcut ceea ce părea a fi o propunere pentru ca luptătorii săi să aducă ordinea acolo.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta