Primul președinte homosexual din UE a depus jurământul de învestire

Data publicării:
Edgar Rinkevics
Președintele Letoniei, fost ministru de Externe vreme de aproape 12 ani. FOTO: Facebook MAE Letonia

Edgars Rinkevics a depus, sâmbătă, la Riga jurământul de învestire în calitate de președinte al Letoniei, devenind primul șef de stat din UE care își asumă orientarea homosexuală. Rinkevics a fost aproape 12 ani ministru de Externe al Letoniei, înainte ca parlamentul de la Riga să îl aleagă în calitate de președinte, transmite BBC.

Fostul șef al diplomației letone, în vârstă de 49 de ani, îl înlocuiește în funcţie pe Egils Levits, care a decis să nu mai candideze pentru un al doilea mandat. Preşedintele Letoniei, ţară membră NATO şi UE, are un rol în mare parte ceremonial. 

Chiar dacă în UE au mai existat lideri cu orientare homosexuală asumată public, precum premierul belgian Elio di Rupo, Rinkevics este primul președinte din blocul european care își admite orientarea, făcând public acest detaliu despre viața sa personală în 2014, când a hotărât să devină un apărător vocal al drepturilor comunității LGBT.

Deși Curtea Constituțională a Letoniei a recunoscut în 2022 uniunile civile între persoane de același sex, căsătoria între homosexuali rămâne ilegală.

În primul său discurs, Rinkevics a promis că va susține în continuare eforturile Ucrainei în război împotriva Rusiei și a subliniat că politica externă a Letoniei "nu își permite greșeli", spunând că va acționa "rapid, decisiv și cu înțelepciune".

De asemenea, Rinkevics a abordat chestiunea inegalităților sociale și i-a încurajat pe tinerii letoni să se autodepășească și să "spargă gheața".

"Decalajul din societatea noastră este prea mare", a declarat acesta.

"În timpul președinției mele, voi milita pentru o Letonie modernă și puternică, pentru o Letonie bazată pe lege și corectitudine, pentru bunăstarea oamenilor, pentru o societate incluzivă și respectuoasă. Și este posibil ca noi toți să realizăm acest lucru lucrând împreună", a întărit noul președinte.

"Letonia va fi pe mâini bune în următorii patru ani", a declarat preşedintele demisionar Levits în urma alegerii succesorului său.  Înainte de a deveni ministru de externe, Rinkevics a lucrat ca analist de politică externă la Latvijas Radio, pentru Ministerul Apărării şi pentru Biroul preşedintelui. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri