Principalul partid de opoziție din Turcia l-a ales ca nou lider pe Ozgur Ozel. Ce impact va avea asupra alegerilor locale

Data actualizării: Data publicării:
Ozgur Ozel
Ozgur Ozel (foto) este de profesie farmacist. Sursa foto: Profimedia Images

Principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), l-a ales duminică pe Ozgur Ozel ca noul său lider, punând capăt unui mandat de 13 ani al actualului lider, Kemal Kilicdaroglu, în timp ce țara se pregătește pentru viitoarele alegeri locale ce vor avea loc în luna martie, transmite Reuters.

Ozel, în vârstă de 49 de ani, este președintele adjunct al grupului parlamentar al CHP din 2015 și este parlamentar din 2011. El și-a anunțat candidatura în septembrie, după înfrângerea dureroasă a lui Kilicdaroglu și a CHP în fața președintelui Tayyip Erdogan și a alianței sale politice la prezidențialele din mai, când au avut loc alegeri generale.

Ozel, farmacist de profesie, a primit 812 din 1.366 de voturi la un congres de partid tensionat, ce s-a întins timp de mai multe ore, la Ankara, și care s-a desfășurat în două runde.

„Aceasta este cea mai mare onoare din viața mea”, a spus Ozel după anunțarea rezultatelor, în timp ce i-a mulțumit lui Kilicdaroglu pentru munca depusă. „Ne pornim pe drumul spre victoria alegerilor locale”, a adăugat el.

ozgur turcia
sursa foto: Profimedia Images

„Am crezut în transformarea deznădejdii în speranță, suntem plini de speranță”, a spus Ozel, în aplauzele colegilor de partid, printre care se afla și primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu.

Imamoglu l-a sprijinit pe Ozel într-un impuls pentru schimbare la CHP, care a fost de mult blocat de lupte interne. După ce a câștigat alegerile municipale din 2019 de la Istanbul și a pus capăt stăpânirii de ani de zile a lui Erdogan asupra orașului, Imamoglu a fost văzut ca un potențial nou lider al partidului și posibil contracandidat la președinție.

Cu toate acestea, Kilicdaroglu a ales să candideze împotriva lui Erdogan la alegerile din mai, în ciuda mai multor pierderi anterioare. După vot, el a fost criticat pentru că a refuzat să demisioneze din funcția de lider al CHP, stabilit de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Punct de cotitură pentru CHP

„Am purtat cu onoare moștenirea Marelui nostru Lider Ataturk până astăzi”, a spus Kilicdaroglu pe platforma X (fostă Twitter) după rezultate și l-a felicitat pe Ozel. „Și astăzi, odată cu decizia pe care au luat-o delegații noștri la congres, îmi iau rămas bun de la postul de președinte”.

În timpul mandatului său de 13 ani, CHP nu a reușit să depășească un plafon istoric de 25% sprijin la nivel național. Duminică, Kilicdaroglu a optat să ducă votul într-un al doilea tur, după ce Ozel nu a reușit să obțină majoritatea în primul tur, în ciuda apelurilor din partea membrilor partidului de a se retrage din cursă.

Analiştii spun că refuzul lui Kilicdaroglu de a demisiona sau de a se retrage din cursă i-a afectat moştenirea. Ozer Sencar, șeful sondajului Metropoll, a declarat tot pe X (fostă Twitter) că victoria lui Ozel ar putea modifica tendința de depolitizare în Turcia după alegerile din mai.

„Uniunea Ozel-Imamoglu ar putea fi un punct de cotitură foarte important în politica țării”, a spus Sencar.

Ozel va conduce acum CHP la alegerile locale din 31 martie, unde partidul speră să păstreze municipalitățile cheie pe care le-a câștigat în 2019, inclusiv capitala Ankara, cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, și alte orașe importante.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri