Producătorul elvețian de ceasuri Swatch a dat în judecată Malaezia pentru că i-a confiscat ceasurile cu tematică LGBT

Data publicării:
swatch pride
Producătorul elvețian de ceasuri Swatch a dat în judecată Malaezia pentru că i-a confiscat ceasurile cu tematică LGBT. Foto: Swatch.com

Producătorul elvețian de ceasuri Swatch Group a dat în judecată Guvernul malaezian pentru confiscarea ceasurilor în culorile curcubeului care celebrează drepturile LGBT, măsură despre care compania spune că i-a afectat reputația, scrie Reuters.

Homosexualitatea este o infracțiune în Malaezia, o țară cu majoritate musulmană, iar grupurile pentru drepturile omului au avertizat asupra intoleranței tot mai mari împotriva comunității de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali și queer (LGBTQ) din această țară.

În luna mai, autoritățile malaeziene au confiscat ceasuri din „colecția Pride” de la Swatch din cauza prezenței literelor „LGBTQ” pe ceasuri, a declarat ministrul de Interne. Oficialii ministerului au confiscat „ilegal” 172 de ceasuri de la 16 puncte de vânzare, a declarat Swatch în documente judiciare consultate de Reuters.

Acțiunea în justiție, depusă la 24 iunie la tribunalul superior din Kuala Lumpur, a fost raportată pentru prima dată luni de Malay Mail, un site de știri din Malaezia.

„Fără îndoială, ceasurile confiscate nu au fost și nu sunt în niciun fel capabile să provoace vreo perturbare a ordinii publice sau a moralității sau vreo încălcare a legii”, a declarat Swatch în proces.

Notificările de confiscare transmise Swatch descriau ceasurile ca având elemente LGBTQ sau care promovează drepturile LGBTQ și care încalcă legislația malaeziană, a precizat compania.

Majoritatea ceasurilor confiscate, care valorează în total 64.795 ringgit (14.250,05 dolari), nu conțineau inscripția „LGBTQ”, a precizat Swatch.

Swatch solicită despăgubiri și returnarea ceasurilor, afirmând că abilitatea sa de a face afaceri în țară a fost „grav periclitată” de confiscări.

Swatch Group a declarat luni că nu comentează cu privire la cazurile juridice în curs de desfășurare.

Ministerul de Interne din Malaezia nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters. Înalta Curte din Kuala Lumpur urmează să audieze cazul pe 20 iulie.

Malaezia a închis și a biciuit persoane pentru homosexualitate. Anul trecut, 18 persoane au fost reținute la o petrecere de Halloween la care au participat membri ai comunității LGBT.

Confiscarea și procesul au loc înainte de scrutinul regional crucial care va opune coaliția progresistă a premierului Anwar Ibrahim unei alianțe majoritar conservatoare, formată din etnici malay musulmani.

În perioada premergătoare alegerilor, Anwar a fost din nou acuzat că nu face suficient pentru a proteja drepturile musulmanilor în Malaezia multirasială și multiconfesională.

Anwar a fost încarcerat pentru sodomie și corupție timp de aproape un deceniu, acuzații pe care le-a negat și despre care a spus că au fost motivate politic.

Premierul a declarat în repetate rânduri în această lună că guvernul său va susține principiile islamului, potrivit presei de stat. El a mai spus că drepturile LGBT nu vor fi recunoscute de administrația sa.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri