Proprietarii vilei Carpena spun că este bântuită de fantomele familiei Mussolini. „Nu ne este frică, dar nu vrem să tulburăm spiritele”

Data publicării:
FgZfqv0WQAMKisO
Conacul lui Mussolini. Foto: Marco Buonasorte Moriconi/Villa Carpena

Villa Carpena, aflată într-un district din orașul Forlì, situat în nordul Italiei, găzduiește câteva dintre obiectele personale ale dictatorului Benito Mussolini, printre care o uniformă, o motocicletă și o oglindă pentru dormitor. Locuința este în mod clar un muzeu care nu se teme de partea întunecată a istoriei. Dar dacă factorul de a vizita un loc cu legături cu aliatul lui Adolf Hitler din timpul războiului nu este suficient, proprietarii acestui conac din regiunea Emilia Romagna pretind că fantoma fostului dictator italian ar bântui încăperile, notează CNN.

Situată în Carpena, un cartier minuscul din orașul Forlì, Villa Carpena se zvonește că este bântuită de mai multe fantome ale familiei Mussolini, inclusiv fantoma fostului lider italian fascist. De altfel, localnicii pretind că au și dovezi.

Plină cu tot felul de obiecte personale și opere de artă care au aparținut familiei, Villa Carpena a fost refugiul la țară al familiei Mussolini.

Astăzi, conacul gălbui numit și „Casa Amintirilor” ademenește pasionații de istorie și pe cei care caută fenomene paranormale.

De când Villa Carpena a fost achiziționată de un om de afaceri italian în anul 2000, noii săi proprietari și alți oaspeți susțin că au experimentat activități paranormale intense și întâmplări supranaturale. Mai mult, o echipă de oameni care spun că vânează fantome a transmis că a înregistrat aceste fenomene.

Mussolini stârnește fascinație

„Acest loc este plin de prezența lor, toți sunt încă aici și îi putem simți, ne urmăresc constant”, spune Domenico Morosini, actualul proprietar și operator al Vilei Carpena.

„Simt că ne respectă. Nu ne este frică, dar nu vrem să tulburăm aceste spirite, așa că evit să intru în vilă când este noapte", a transmis și Adela, soția lui Morosini.

Cuplul, care locuiește într-o clădire nouă adiacentă de pe proprietatea conacului, s-a străduit ani de zile să recupereze piese originale pierdute care au aparținut cândva familiei Mussolini. 

Interesul Italiei pentru Mussolini, care a ținut țara în robie între 1922 și 1943, până când eșecurile Italiei din cel de-al Doilea Război Mondial au dus la răsturnarea și arestarea acestuia, s-a intensificat în ultimii ani. În timp ce mulți continuă să condamne moștenirea lui fascistă, Benito Mussolini rămâne o figură care stârnește fascinație. 

După ce a cumpărat una dintre uniformele istorice ale lui Mussolini la o licitație din Statele Unite, Morosini spune că a adus-o înapoi la conac și a întins-o pe patul pe care Mussolini l-a împărțit cu soția sa, Donna Rachele, același pat în care a murit.

„În acea zi era un medium la noi, iar acestuia i s-a făcut rău. A trebuit să stea jos. La un moment dat a șoptit: „el este aici”. Imediat după aceea, umbra întunecată a feței lui Mussolini a apărut în oglinda de toaletă din dormitor și a rămas acolo de atunci, de parcă ar fi fost imprimată pe sticlă, mai mult decât o simplă reflexie”, a povestit Domenico Morosini.

Turiștii care participă la tururile ghidate ale vilei sunt invitați să privească și fața întunecată, pentru a vedea maxilarul pătrat distinctiv, fruntea înaltă și nasul proeminent al infamului dictator italian, care a fost executat în timp ce încerca să fugă din țară în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Morosini spune că a fost martor și la alte evenimente ciudate: „Am auzit rafale de vânt puternic în interiorul vilei în timpul zilei și zgomote de pași de-a lungul coridoarelor”.

Rachele Mussolini și câțiva dintre copiii ei au locuit în vilă timp de câteva decenii după întoarcerea lor din exilul de pe insula Ischia.

Morosini spune că are o pasiune pentru „suvenirurile din trecut” și a cumpărat conacul de la unul dintre fiii lui Mussolini, renovându-l în mare parte cu mobilier și decor din acea epocă.

Schiuri, șosete și motociclete de epocă

Indiferent de credințele lor în paranormal, vizitatorii vilei Carpena pot vedea camerele în care dormeau copiii lui Mussolini, leagănul de fier al fostului dictator construit de tatăl său cizmar, schiurile, vioara, studioul privat și o serie de cadouri generoase pe care le-a primit în timpul domniei sale, inclusiv o tapiserie de la împăratul etiopian Haile Selassie și un bolovan sacru din Muntele Fuji donat de împăratul japonez Hirohito.

De asemenea, sunt expuse articole vestimentare de familie, cum ar fi șosete și pălării lucrate manual, candelabre, lucrări de artă, fotografii vechi cu Mussolini mergând pe bicicletă, scuterele și mașinile de epocă ale cuplului Mussolini și tractorul folosit de Rachele, care provenea dintr-o familie de fermieri.

Benito Mussolini a construit Villa Carpena în 1924, după ce s-a căsătorit cu Rachele, care locuia într-o fermă de pe aceeași proprietate considerată de proaspeții căsătoriți prea mică pentru a-și crește copiii.

Fosta locuință a lui Rachele găzduiește acum casa de bilete și magazinul de cadouri al muzeului, care vinde diverse suveniruri și cărți poștale cu fotografii vechi ale familiei Mussolini.

Conacul, pe care Morosini îl definește drept „mare, dar simplu, reflectând viața de zi cu zi a ceea ce era de fapt o familie obișnuită”, este amplasat într-un parc luxos cu alei de pietriș.

Grădina are un foișor în care Mussolini obișnuia să citească ziarul de dimineață pe o masă de piatră și o „căsuță de joacă pentru copii” cu bucătărie și baie. 

Parcul, unde supraviețuiește o glicină plantată de Mussolini, era în trecut o porțiune de pământ folosită de familia lui Rachele pentru a cultiva legume, pomi fructiferi și a crește animale. Vechea ei volieră este încă acolo. 

Vânătorii de fantome și spiritele sensibile

După ce Morosini a cumpărat conacul, el spune că au început să se întâmple lucruri ciudate. Vestea că proprietatea era bântuită s-a răspândit rapid, atrăgând curiozitatea profesioniștilor specializați în fenomene paranormale.

În 2013, o grămadă de vânători de fantome au cerut să viziteze Vila și au rămas peste noapte, susținând că au surprins evenimente neliniștitoare în întuneric.

„Am înregistrat pe bandă ceea ce suna ca vocea slabă a unei femei, bătrânul paznic al vilei s-a speriat și a sărit de pe scaun, șoptind că a recunoscut vocea lui Rachele”, spune Andrea Pugliese de la Ghost Hunter Padova, un grup de anchetatori paranormali italieni.

A fost înregistrat și zgomotul unui avion, spune Pugliese, menționând că ar fi putut fi legat de fiul lui Mussolini, Bruno, care era aviator și a murit prematur într-un accident de avion în 1941.

În acea noapte au fost realizate și imagini termice, care au arătat mai multe pete înroșite pe ghidonul și rezervorul de motocicletă preferat de Mussolini, ceea ce, potrivit lui Andrea Pugliese, ar putea fi un semn că spiritul fostului dictator italian l-a atins.

„Cel mai incredibil eveniment a avut loc atunci când am așezat o torță pe masa unde a mâncat familia. Am cerut un semn și la cererile noastre torța s-a aprins și apoi s-a stins brusc”, a mai povestit Pugliese.

Când echipa de vânători de fantome a sosit și a început să monteze echipamentul, a existat o stare de ostilitate „de parcă nu am fi bineveniți”. „Dar spre seară ambianța s-a schimbat și a devenit mai puțin tensionată”, a mai notat Andrea Pugliese.

Aceasta preferă să nu vorbească despre „fantome”, ci mai degrabă despre „anomalii” și „prezențe” care sunt încă atașate de casa în care au trăit momente fericite și nu vor să o abandoneze.

„Au rămas legați de acel trecut, departe de lucruri atroce și nu este un secret pentru nimeni că Rachele însăși era o femeie ezoterică, care organiza diverse evenimente în casă pentru a alunga răul”, mai spune Pugliese.

Villa Carpena nu este singurul loc din Italia despre care se zvonește că este bântuit de Mussolini. Pe celebra șosea Via Appia care leagă Roma de Latina, un oraș fondat în timpul fascismului, localnicii pretind că aud și văd adesea fantoma lui Mussolini care se plimba cu motocicleta lui roșie.

„Aici poți respira istorie”

Marco Buonasorte Moriconi, care se ocupă de tururile cu ghid la Villa Carpena, spune că vizitatorii sunt curioși să descopere „partea umană și privată a lui Mussolini”. Tot Moriconi spune că Mussolini nu și-a invitat niciodată niciunul dintre prietenii săi fasciști la Villa Carpena.

„Puteți respira cu adevărat istoria aici, iar oamenii pe care îi însoțesc percep toți acest lucru, dincolo de credința lor politică”, a adăugat Marco Buonasorte Moriconi. 

„Ceea ce este izbitor este faptul că totul în vilă pare să fie înghețat în timp. Puteți vedea cartea de pensie a lui Rachele atârnată de peretele bucătăriei, telefonul folosit de Mussolini pentru a suna la sediul guvernului din Roma și chiar așchiile de bombe scoase din corpul său în timpul Primul Război Mondial”, a transmis Moriconi.

„Există atât de multe piese istorice originale și fiecare vine cu propria sa poveste. Invităm oamenii să exploreze acest loc incredibil”, a ținut să mai precizeze ghidul. 

Etajul superior al Vilei Carpena găzduiește un centru de cercetare culturală care adăpostește peste 5.000 de documente istorice și reviste de epocă pentru cei interesați să sape mai departe în epoca fascistă. 

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri