Putin a pregătit polițiști ruși pentru a îl ajuta pe Lukașenko să înăbușe protestele din Belarus „dacă va fi nevoie”

Data actualizării: Data publicării:
Strângere de mâini între Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Foto: Getty Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul a pregătit un număr de polițiști pregătiți să intervină pentru a ajuta poliția din Belarus împotriva protestatarilor, relatează Bloomberg. Președintele rus trimite, astfel, un semnal clar de sprijin pentru Aleksandr Lukașenko.

„Lukașenko mi-a solicitat să pregătesc o rezervă de forțe de ordine și am făcut-o”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu pentru televiziunea de stat din Rusia, joi. „Am căzut de acord, însă, să o folosim doar dacă situația scapă de sub control”, a completat acesta.

„Nu suntem indiferenți la ce se întâmplă acolo (în Belarus – n. red.). Este o țară foarte apropiată, poate cea mai apropiată de noi. Rusia este pregătită să dea sprijin militar dacă va fi nevoie de el, sub un tratat colectiv de securitate”.

Putin mai spune că polițiștii ruși vor fi trimiși în Belarus doar dacă „forțe extremiste, sub acoperirea sloganurilor politice întrec măsura cu jafuri, incendiere de mașini, locuințe, bănci sau încearcă să preia controlul asupra clădirilor administrative”.

Lukașenko se confruntă cu cea mai mare amenințare la adresa puterii sale din ultimii 26 de ani în care a condus Republica Belarus. Proteste au erupt în Belarus după alegerile prezidențiale din 9 august, în care Lukașenko a fost declarat învingător de autoritățile electorale, iar rivala sa, Svetlana Tihanovskaia a fugit în Lituania.

Forțele de ordine din subordinea lui Lukașenko au reprimat cu violență protestele, iar autoritățile au încercat să blocheze accesul oamenilor la internet pentru a îi opri din a continua manifestațiile și a comunicat între ei.

Dacă Uniunea Europeană și SUA au condamnat acțiunile violente ale poliției belaruse împotriva cetățenilor, Putin a declarat că reacția forțelor de ordine a fost „reținută”. Rusia susține că reacția sa la criza din Belarus a fost „neutră” și a sugerat că SUA și UE încearcă să folosească situația pentru a își promova interesele politice.

Protestele nu dau încă semne că s-ar opri. Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei belaruse, a declarat că în Belarus este în desfăşurare o „revoluţie paşnică”, iar manifestațiile au intrat în a treia săptămână.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri