Putin a semnat decretul de încorporare în armată a peste 134.000 de recruți cu vârste între 18 și 27 de ani

Data publicării:
Soldați în armata rusă.
Soldați în armata rusă. Foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care ordona încorporarea a 134.500 de noi recruți în armată, ca parte a proiectului anual de primăvară al Rusiei. Ministerul Apărării a anunțat însă că încorporarea nu are nimic de-a face cu războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Ordinul a venit la cinci săptămâni de la invazia Rusiei, care s-a lovit de o rezistență acerbă ucraineană. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că niciunul dintre cei chemați nu va fi trimis în „puncte fierbinți”.

Problema implicării recruților în război este foarte sensibilă. Pe 9 martie, ministerul apărării a recunoscut că unii au fost trimiși în Ucraina după ce Putin a negat acest lucru în diverse ocazii, spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști. 

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat la acea vreme că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să pedepsească oficialii responsabili pentru nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții.

Proiectul militar anual de primăvară, care se desfășoară între 1 aprilie și 15 iulie, vizează bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Șoigu a declarat marți că cei chemați vor începe să fie trimiși la bazele desemnate la sfârșitul lunii mai.

„Majoritatea personalului militar va urma o pregătire profesională în centre de formare timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte”, a spus el potrivit declarațiilor publicate pe site-ul ministerului apărării

Totuși, Mihail Benyash, un avocat care reprezintă mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei care au refuzat un ordin de a merge în Ucraina, a spus că, conform legii ruse, recruții ar putea fi trimiși la luptă după câteva luni de antrenament.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o operațiune militară specială de demilitarizare și „denazificare” a țării. Războiul a ucis mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni.

În ultimele zile, Rusia și-a reformulat obiectivele, spunând ccă se concentrează pe „eliberarea” zonelor estice în care separatiștii susținuți de ruși luptă cu armata ucraineană din 2014.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri