Putin: Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei”. Kremlin: „Romantismul lui față de Occident nu era justificat”

Data actualizării: Data publicării:
Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin, în 2022
Mihail Gorbaciov și Vladimir Putin, în 2022. Foto: Profimedia

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit marți, a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei” și a găsit „propriile soluții la probleme urgente”, a spus actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„A condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale”, a continuat Putin, care a transmis condoleanțe familiei lui Gorbaciov.

„A înțeles că sunt necesare reforme, s-a străduit să ofere propriile soluții la problemele urgente”, a continuat președintele rus.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.

Foarte respectat în străinătate, a primit laude de la personalități din întreaga lume și Premiul Nobel pentru Pace în 1990, pentru rolul său în încheierea confruntării Est-Vest din secolul trecut.

În Rusia, în schimb, este un personaj controversat. El a fost cel care a dat șansa libertății de exprimare, dar tot el a fost în mare măsură responsabil pentru destrămarea imperiului sovietic și pentru anii de șoc economic care au urmat.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov, considerând că scăderea nivelului lor de trai a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu s-a abținut să arunce o „săgeată” în mesajul prin care l-a omagiat pe Gorbaciov.

„A vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va duce la o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident”, a spus Peskov.
„Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a arătat setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri