Video Putin amenință țările NATO: „Avem arme capabile să lovească teritoriul vostru”. Niciun cuvânt despre Transnistria

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0852136554
Vladimir Putin, discurs în care amenință din nou Ucraina și Occidentul. Foto: Profimedia Images

Dictatorul rus, Vladimir Putin s-a adresat, joi, celor două camere ale parlamentului rus, cu două săptămâni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat pentru încă șase ani la conducerea statului rus. După ce politica externă a fost expediată destul de rapid şi cu retorica obişnuită în prima jumătate de oră, discursul a căpătat, apoi, accente din ce în ce mai electorale, concentrându-se pe domenii interne şi abundând în promisiuni şi anunţarea unor proiecte măreţe de infrastructură. Vladimir Putin a vorbit două ore şi şase minute, depăşindu-şi precedentul record, din 2018, care era de o oră şi 55 de minute. El şi-a încheiat discursul exprimându-şi încrederea că „Rusia va fi victorioasă”. În discursul său, dictatorul de la Kremlin nu a spus nimic despre Transnistria, după ce liderii separatiști de la Tiraspol au cerut ajutorul Rusiei.

Principalele declarații ale lui Putin:

  • Astăzi vom vorbi nu doar despre viitor, ci și despre obiectivele strategice, de problemele care trebuie rezolvate. Am dovedit că suntem gata să rezolvăm cele mai importante provocări, am respins agresiunea terorismului, am oprit dezmembrarea țării, am susținut dorința fraților noștri de a fi în Rusia. E aniversarea legendarei primăveri ruse (...). Vor să ne separe și să ne slăbească (Occidentul - n. red.). 
  • Astăzi, când patria noastră își apără suveranitatea și securitate și îi protejează pe frații noștri din Donbas și Novorosia, rolul decisiv în această luptă dreapta aparține cetățenilor noștri, unității noastre și devoțiunii față de țara noastră și responabilității pentru soarta ei. Aceste calități au fost în mod clar și decisiv manifestate la începutul operațiunii militare speciale. În ciuda tuturor încercărilor și pierderilor, oamenii noștri sunt hotărâți.
  • Nimeni nu are voie să se amestece în alegerile noastre interne.
  • Rusia duce o luptă dreaptă pentru suveranitatea şi securitatea sa. Operațiunea militară specială e susținută de majoritatea absolută a rușilor.
  • Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire
  • Occidentul încearcă să tragă Rusia într-o cursă înarmărilor, să repete trucul ca în URSS în anii 1980. Occidentul spune că Rusia va ataca Europa, asta este o prostie. Occidentul nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina - ei cred că acestea sunt un fel de desene animate. Avem și noi arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul vostru.
  • Forțele NATO se pregătesc să ne lovească teritoriul, folosind cele mai eficiente forțe pe care le au pentru a o face. Soarta oricărei țări care atacă Rusia va fi mai tragică decât orice lucru cu care s-ar putea confrunta Rusia.
  • Ei înțeleg că și noi avem arme care i-ar putea învinge pe propriul teritoriu. Orice atac ar duce la folosirea armei nucleare. Oare ei nu înțeleg asta? Occidentul se consideră suprem, dar rusofobia îi orbește și îi privează de rațiune. Fără Rusia nu există pace reală în lume.
  • Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul african, suntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară. 
  • În Occident valorile morale sunt distruse. Alegera noastră e susținerea valorilor civilizate pe care milioane de oameni le au în lume.
  • Rusia se confruntă cu o problemă de natalitate, dar e o problemă la nivel global. Mulți factori influențează acest declin. Rusia luptă cu asta la toate nivelurile guvernului și autorităților. Religia noastră și valorile noastre morale sunt importante - familiile mari trebuie să devină regula.

--

Puternic mediatizat Mesajul lui Putin e difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul e difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.

Zilele precedente, dictatorul rus le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut „zeci de contacte telefonice şi personale” - cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.

În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri