Galerie Foto Putin l-a primit pe președintele iranian la Kremlin. „Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”

Data actualizării: Data publicării:
Putin l-a primit pe președintele iranian la Kremlin (7)
Putin elogiază relațiile dintre Moscova și Teheran, în timpul primirii președintelui iranian la Kremlin. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit, joi, pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Kremlin pentru convorbiri, în special pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian. Putin a lăudat amploarea legăturilor dintre Moscova și Teheran, menționând că relațiile dintre cele două state „se dezvoltă foarte bine”, informează AFP şi EFE, potrivit Agerpres. 

RUSSIA, MOSCOW - DECEMBER 7, 2023: Russia's President Vladimir Putin (L) and Iran's President Ebrahim Raisi shake hands during a meeting at the Moscow Kremlin. Sergei Bobylev/TASS,Image: 827614209, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
RUSSIA, MOSCOW - DECEMBER 7, 2023: Russia's President Vladimir Putin (L) and Iran's President Ebrahim Raisi shake hands during a meeting at the Moscow Kremlin. Sergei Bobylev/TASS,Image: 827614209, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

„Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”, a declarat Putin în debutul întrevederii lor difuzate de televiziunea rusă, menţionând „mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în „aproape toate domeniile”. În sprijinul afirmaţiei sale, Putin a subliniat că „anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari.

Moscova şi Teheran, a spus liderul rus, urmează să semneze „în chiar ultimele zile ale lunii decembrie” un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică, aflată sub egida Rusiei şi grupând foste republici sovietice.

Preşedintele iranian l-a invitat pe Putin, care a fost primit cu onoruri cu o zi în urmă în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi în Arabia Saudită, să efectueze o vizită şi la Teheran, invitaţie pe care acesta a acceptat-o, fără a indica deocamdată o dată pentru o astfel de deplasare.

„Constatăm că interacţiunea cu ţara prietenă Rusia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani”, a declarat Raisi, a cărui ţară este acuzată că furnizează drone kamikaze şi alte tipuri de armament Moscovei pentru ofensiva acesteia în Ucraina.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat progresele înregistrate în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Iran şi şi-au exprimat hotărârea de a le aprofunda.

În discursul său de bun venit, Putin a subliniat că „este foarte important pentru noi să facem un schimb de opinii cu privire la situaţia regională, în special despre situaţia din Palestina”.

În acest context, preşedintele iranian a lansat un nou apel la "încetarea bombardamentelor (israeliene) cât mai repede posibil". „Această chestiune este astăzi o problemă nu doar pentru regiunea noastră, ci şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale în limba rusă a declaraţiilor sale.

Preşedintele iranian a denunţat situaţia gravă din Fâşia Gaza, unde „un copil moare la fiecare zece minute”, iar peste 6.000 de copii şi-au pierdut deja viaţa, potrivit EFE.

Raisi a declarat că operaţiunea militară israeliană în Gaza constituie un „genocid” şi o „crimă împotriva umanităţii” şi asta se întâmplă cu „sprijinul SUA şi al Occidentului”.

Agenţia de presă iraniană oficială Irna a relatat marţi că Raisi urmează să efectueze o vizită în Rusia în fruntea unei „delegaţii politico-economice de rang înalt”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri