Putin vrea în continuare să se răzbune pe Prigojin. Șeful CIA: „Dacă aș fi în locul lui, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”

Data publicării:
evgheni prigojin in halat alb alaturi de vladimir putin
Evgheni Prigojin (stânga) era un vechi aliat al lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin încearcă să câștige timp în timp ce se gândește cum să procedeze cu Evgheni Prigojin, afirmă directorul CIA, care mai spune că revolta mercenarilor Wagner a scos la iveală slăbiciuni mari în sistemul de putere construit de Putin. În opinia șefului CIA, Putin nu a renunțat la ideea de a se răzbuna pe Prigojin.

William Burns a declarat la Forumul de securitate Aspen că liderul de la Kremlin ar putea căuta în continuare să se răzbune pe Prigojin.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat”, a declarat joi șeful CIA, potrivit BBC.

Grupul de mercenari încă mai are valoare pentru conducerea Rusiei în locuri precum Africa, Libia și Siria și, prin urmare, este probabil ca Putin să încerce să separe grupul de liderul său.

„Putin este o persoană care, în general, crede că răzbunarea este un fel de mâncare care se servește cel mai bine rece”, a spus William Burns. „Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin va scăpa de pedeapsă”.

La începutul acestei luni, președintele american Joe Biden a sugerat că există riscul ca șeful Wagner să fie otrăvit.

„Dacă aș fi în locul lui, aș avea grijă ce mănânc. Aș fi cu ochii pe meniul meu”, a glumit președintele american.

Directorul CIA a reluat replica, spunând: „Dacă aș fi în locul lui Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

CIA a știut de revoltă

Agenția de informații a avut într-adevăr cunoștință în avans de revoltă, a declarat dl Burns, confirmând rapoartele anterioare.

Generalul de rang înalt din armata rusă, Serghei Surovikin, despre care s-a spus că ar fi știut și el în avans despre revolta Wagner, nu are în prezent „libertate de mișcare”, a mai adăugat șeful CIA.

Revolta a fost cel mai direct atac la care a fost supus Putin în cei 23 de ani de când se află la putere, inclusiv prin contestarea directă a justificării Kremlinului pentru războiul din Ucraina, Prigojin afirmând că a fost construită pe minciuni, a mai declarat William Burns.

El a adăugat că cel mai remarcabil este faptul că președintele Rusiei s-a simțit obligat să facă o înțelegere cu un om care i-a fost furnizor de mâncare.

Burns, optimist privind contraofensiva ucraineană

Putin a proiectat o imagine despre sine ca fiind arbitrul ordinii în Rusia, astfel că cele 36 de ore ale revoltei Wagner îi vor fi lăsat pe mulți ruși cu întrebarea „dacă împăratul nu are haine sau cel puțin de ce îi ia atât de mult timp să se îmbrace”, a mai spus Burns.

Acest lucru ar fi resuscitat întrebări mai profunde în elita rusă cu privire la judecata lui Putin, care au existat încă de la decizia sa de a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Dacă Ucraina face noi progrese pe câmpul de luptă, atunci acest lucru ar putea determina mai mulți ruși să acorde atenție criticilor lui Prigojin cu privire la război, a spus șeful CIA.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că contraofensiva ucraineană se dovedește a fi o „muncă grea”, a declarat șeful CIA, având în vedere că ofensiva este mai grea decât apărarea, iar rușii au avut luni de zile pentru a se pregăti.

„Va fi nevoie de timp și nu va fi ușor să facem progrese. Sunt totuși un optimist”, a declarat Burns.

El a mai spus că există semne că Rusia ar putea lua în considerare o operațiune cu steag fals prin atacarea navelor din Marea Neagră și apoi să dea vina pe ucraineni.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri