Reacția Chinei după ce Joe Biden l-a numit „dictator” pe Xi Jinping: „Este o provocare politică flagrantă”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele SUA Joe Biden și președintele Chinei Xi Jinping se pregătesc să facă declarații de presă în Bali, Indonezia, pe 14 noiembrie 2022.
China califică drept o „provocare politică flagrantă” declarația lui Joe Biden în care l-a numit „dictator” pe Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Ministerul chinez de Externe a catalogat drept „iresponsabile și ridicole” declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, care l-a numit „dictator” pe omologul său chinez, Xi Jinping, adăugând că acestea reprezintă o „provocare politică flagrantă”, scrie The Guardian.

Joe Biden s-a referit la Xi Jinping, marți, într-o întrevedere cu donatorii Partidului Democrat, afirmând că acesta nu a știut că balonul de spionaj chinezesc care a fost doborât de armata americană pe 4 februarie a survolat teritoriul SUA.

„Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat”, a comentat Joe Biden.

Într-o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că aceste afirmații jignesc „demitatea politică” a Chinei.

„Remarcile făcute de partea americană sunt extrem de ridicole și iresponsabile. Ele contravin faptelor, violează protocolul diplomatic și demnitatea politică a Chinei”, a declarat Mao Ning.

„Este o provocare politică flagrantă”, a adăugat Ning.

Aceste tensiuni între SUA și China vin după întâlnirea dintre secretarul american de stat Antony Blinken și președintele Xi Jinping, de luni.

Atunci, cele două părți au agreat ca rivalitatea dintre cele două state să nu degenereze în conflicte și au convenit ca relațiile diplomatice să continue cu mai multe vizite ale oficialilor SUA în China, în următoarele luni.

De asemenea, Joe Biden a declarat luni, după întâlnirea dintre Blinken și Xi Jinping, că relațiile dintre SUA și China au intrat pe „drumul cel bun”.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri