Reacție furioasă a Beijingului la vizita vicepreşedintelui Taiwanului în SUA: „Este un scandalagiu”

Data actualizării: Data publicării:
william lai in avion, alaturi de oficiali americani, pe aeroport NY
William Lai s-a fotografiat în avion pe aeroportul din New York, alături de oficiali americani. Foto: Twitter

China a promis duminică „măsuri ferme şi energice” în contextul vizitei efectuate în Statele Unite de William Lai, vicepreşedintele Taiwanului, teritoriu insular revendicat de Beijing.

„China monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei şi va lua măsuri ferme şi energice pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, potrivit unui comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reunit-o cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

„China se opune ferm oricărei forme de contact oficial între Statele Unite şi Taiwan şi se opune ferm ca separatişti care susţin independenţa Taiwanului să se deplaseze în Statele Unite”, a mai arătat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

„Statele Unite şi Taiwanul, în coluziune, îi permit lui William Lai să exercite activităţi politice în Statele Unite sub pretextul unui tranzit”, ceea ce „aduce grav atingere suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Chinei”, a subliniat ministerul.

„Lai aderă cu încăpăţânare la poziţia separatistă a independenţei Taiwanului şi este un scandalagiu până la capăt”, a mai declarat ministerul de la Beijing.

Oficial, potrivit Taiwanului, William Lai urmează doar să „tranziteze” Statele Unite - la fel ca preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen la începutul lunii aprilie -, înainte de a ajunge în Paraguay, unde va asista la învestirea noului preşedinte, Santiago Peńa.

Paraguay este una dintre ultimele ţări care a recunoscut oficial Taiwanul.

William Lai a postat duminică o fotografie din avion pe rețeaua Twitter, susţinând că a sosit la New York.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vicepreședintele Taiwanului, William Lai, a plecat sâmbătă într-o vizită în Statele Unite, o decizie delicată, care a produs din nou iritarea Chinei continentale și despre care oficialii de la Taipei se tem că va declanșa și mai multă activitate militară în jurul insulei.

Lai este favoritul să devină noul președinte al Republicii China (Taiwan) la alegerile din ianuarie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri