Reacţia MAE de la Chişinău după ce Rusia a interzis intrarea pe teritoriul ţării a mai multor oficiali moldoveni

Data actualizării: Data publicării:
min afacerilor externe si integrarii europene al rep moldova
Foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a reacționat după ce Rusia a interzis accesul pe teritoriul ţării pentru 20 de oficiali moldoveni de rang înalt și transmite că Republica Moldova nu se lasă intimidată şi rămâne „ferm angajată” în contracararea „acţiunilor destabilizatoare” ale Moscovei.

Autorităţile de la Moscova au anunţat vineri că introduc o interdicţie de intrare în Federaţia Rusă pentru mai mulţi oficiali de rang înalt din Republica Moldova ca măsură de răspuns la reducerea personalului Ambasadei ruse de la Chişinău. Un total de 22 diplomaţi ruşi şi 23 angajaţi din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova în dimineaţa zilei de 14 august cu un avion trimis special de Moscova. Angajaţii Ambasadei ruse la Chişinău şi-au încheiat misiunea, după ce autorităţile Republicii Moldova au decis şi au cerut ca numărul lor să fie redus de la 70 la 25.

Cine sunt oficialii moldoveni care au primit interdicţie de a intra în Rusia

Ca urmare, Moscova, care a transmis că nu va lăsa o astfel de decizie fără răspuns, a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse unui număr de 20 de oficiali moldoveni, potrivit Europa Liberă. Este vorba, potrivit sursei citate, de 18 deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere la Chişinău, de directorul adjunct al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, precum şi de directorul Asociaţiei Presei Independente.

Diplomaţia de la Chişinău a calificat decizia Moscovei drept una „regretabilă”, relatează NewsMaker, potrivit News.ro.

„Nu este prima oară când autorităţile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acţiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităţilor Republicii Moldova de instituire a parităţii colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse la Chişinău şi Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acţiuni de implicare în afacerile interne ale ţării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenţiei de Viena privind relaţiile diplomatice”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Decizia Chişinăului de micşora componenţa ambasadei ruse a venit după ce, la 24 iulie, Jurnal TV şi portalul Insider din Rusia au publicat o investigaţie din care reiese că pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Jurnaliştii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât cel de la Bruxelles, unde se află multe dintre sediile Uniunii Europene şi NATO. Echipamentele pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării, au avertizat experţii. De asemenea, investigaţia a arătat că agenţii ruşi deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfăşurau evenimente politice importante, precum alegerea başcanului Găgăuziei sau summitul european găzduit de Chişinău la 1 iunie.

Decizia autorităţilor moldoveneşti a fost calificată drept „rusofobă” de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Moscova va veni, la rândul ei, cu un răspuns.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri