Reacția premierului croat după moartea fostului general Slobodan Praljak

Data publicării:
slobodan

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a vorbit despre „o profundă nedreptate morală”, referindu-se la decesul lui Slobodan Praljak, fost comandant al forțelor croate din Bosnia. Prajlak a murit într-un spital din Haga după ce a ingerat otravă în sala de ședințe a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

slobodan
Andrej Plenkovic

Gestul său, la care, din nefericire, am fost martori toți astăzi, ilustrează înainte de toate profunda nedreptate morală față de cei șase croați din Bosnia”, a căror condamnare a fost confirmată în apel de instanța de la Haga, precum și „față de poporul croat”, a declarat Andrej Plenkovic, într-o conferință de presă, în care a exprimat „sincere condoleanțe” familiei lui Praljak.

Slobodan Praljak, 72 de ani, a ascultat miercuri confirmarea condamnării sale la 20 de ani de închisoare pentru fapte de epurare etnică, înainte de a declara că respinge verdictul tribunalului. El a scos apoi o fiolă și-a băut conținutul. Avocatul său a afirmat că era vorba de otravă.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Tribunalului a confirmat că Slobodan Praljak a murit într-un spital din Haga unde a fost transportat după ce „a băut un lichid în sala de ședințe”.

Praljak, inginer și director de teatru înainte de declanșarea războiului din Bosnia, a luptat împotriva musulmanilor bosniaci în 1993 și 1994 și a fost citat drept unul dintre responsabilii distrugerii podului otoman de la Mostar.

Pentru mulți croați, Slobodan Praljak rămâne însă un erou. Săptămâna trecută, președintele Kolinda Grabar-Kitarovic a scris un mesaj de omagiu, citit la promovarea unei cărți în onoarea sa.

„Contribuția generalului Slobodan Praljak a fost de o imensă importanță atât pentru apărarea Croației și Bosniei împotriva agresiunii sârbe, cât și pentru supraviețuirea poporului croat pe teritoriul său istoric în timpul războiului patriotic”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic.

Slobodan Praljak și alți cinci responsabili ai entității autoproclamate a croaților din Bosnia, au asistat miercuri la pronunțarea verdictului la apelul formulat împotriva condamnării lor pentru rolurile avute în războiul din 1993-1994 împotriva forțelor bosniace.

Instanța i-a găsit vinovați de „asociere criminală” în scopul creării unui stat pur croat prin intermediul unei „epurări etnice” bazate pe o campanie de teroare. Cei șase croați s-au predat Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, 2004.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri