Reacții internaționale după atacul asupra spitalului din Gaza, soldat cu sute de morţi

Data actualizării: Data publicării:
oameni in spitalul din gaza atacat
Comunitatea internaţională a condamnat atacul de marţi asupra unui spital creştin din Gaza. FOTO: Profimedia Images

Comunitatea internaţională a condamnat atacul de marţi asupra unui spital creştin din Gaza în care şi-au pierdut viaţa sute de oameni, atac despre care forţele armate israeliene afirmă că este rezultatul unui tir de rachetă eronat al organizaţiei Jihadul Islamic, dar care este atribuit Israelului de către mişcarea palestiniană Hamas, transmit agenţiile de presă.

Ahmed Aboul Gheit, şeful Ligii Arabe, a cerut marţi "Occidentului să pună capăt imediat tragediei" din Gaza. Acest atac este rezultatul unui "spirit rău", a mai denunţat el într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter). "Mecanismele noastre arabe înregistrează crime de război, iar autorii lor nu vor putea scăpa de justiţie", a avertizat el.

Atacul mortal asupra unui spital din Fâşia Gaza de marţi este "total inacceptabil", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk. Într-o declaraţie, el a spus: "Nu am cuvinte. În această noapte, sute de persoane au fost ucise într-un mod înfiorător în atacul asupra spitalului Al Ahli Arab, inclusiv pacienţi, îngrijitori şi familii care s-au refugiat în şi în jurul spitalului. O dată în plus, cei mai vulnerabili (sunt afectaţi). Este total inacceptabil".

Ministerul de Externe din Qatar a condamnat, de asemenea, atacul şi a denunţat un masacru al "civililor fără apărare". Într-un comunicat de presă, ministerul denunţă un "masacrul (...), o crimă motivată de ură împotriva civililor lipsiţi de apărare şi o încălcare gravă (...) a dreptului internaţional".

Într-un comunicat de presă, Ministerul iordanian de Externe a condamnat marţi seara atacul, atribuind Israelului, "forţa de ocupaţie, responsabilitatea acestui eveniment grav".

Zeci de protestatari au încercat să pătrundă marţi seară în sediul ambasadei Israelului din Amman pentru a-şi exprima furia generată de atacul asupra spitalului din Gaza. Manifestanţii au ocolit bariera forţelor de securitate şi au înaintat spre complexul ambasadei. Forţele de securitate au utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Hezbollah-ul libanez a făcut apel la organizarea miercuri a unei "zile a furiei" pentru a condamna atacul asupra spitalului din Gaza, de care acuză Israelul. "Fie ca mâine, miercuri, să fie o zi a mâniei împotriva inamicului", a spus Hezbollah, într-un comunicat de presă în care denunţă un "masacru" şi o "crimă brutală".

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut marţi "încetarea acestei violenţe fără precedent în Gaza". Israelul "a lovit un spital care găzduieşte femei, copii şi civili nevinovaţi", a declarat Erdogan pe reţeaua X (fostul Twitter). "Invit întreaga umanitate să acţioneze pentru a pune capăt acestei brutalităţi fără precedent din Gaza", a spus el, în timp ce Ministerul turc de Externe a denunţat "atacuri barbare". Seara, o mulţime mare s-a adunat în faţa consulatului israelian din Istanbul, cu pumnii ridicaţi, strigând "Allahu akbar!", conform agenţiei de presă Anandolu. O demonstraţie similară a reunit simultan aproximativ 500 de persoane în faţa ambasadei Israelului din Ankara, potrivit agenţiei de presă Anka.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat marţi că un atac împotriva infrastructurii civile nu este în conformitate cu "dreptul internaţional"."Se pare că este confirmat, iar un atacul împotriva infrastructurii civile nu este în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Charles Michel, care şi-a exprimat, de asemenea,"emoţia".

Întrebată despre acest atac, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat să comenteze. "Tocmai am fost informată despre incident. Am nevoie de confirmare, nu pot comenta în acest stadiu", a declarat ea. Charles Michel şi Ursula von der Leyen au făcut aceste declaraţii la finalul unui summit prin videoconferinţă al celor 27 în încercarea de a arăta unitatea UE în ceea ce priveşte războiul dintre Israel şi Hamas, scrie Agerpres.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a deplâns că "din nou, civili nevinovaţi plătesc cel mai mare preţ"."Responsabilitatea pentru această crimă trebuie să fie clar stabilită şi autorii săi traşi la răspundere", a scris el pe X (fostul Twitter).

Franţa a condamnat marţi "cu fermitate" atacul. "Dreptul internaţional umanitar se aplică tuturor şi trebuie să permită protecţia populaţiei civile. Accesul umanitar în Fâşia Gaza trebuie deschis fără întârziere", subliniază ministerul într-un comunicat de presă. Preşedintele Emmanuel Macron a subliniat, marţi, că "nimic nu poate justifica luarea drept ţintă a civililor"."Trebuie făcută lumină complet", a adăugat şeful statului francez pe X (fostul Twitter), pentru care "nimic nu poate justifica o lovitură împotriva unui spital"."Franţa condamnă atacul asupra spitalului Al-Ahli Arabi din Gaza, care a provocat atât de multe victime palestiniene. Ne gândim la ele", a continuat Macron, care a cerut, de asemenea, deschiderea "fără întârziere" a accesului în Fâşia Gaza pentru ajutor umanitar.

La rândul său, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a acuzat marţi Israelul de crime de război."Niciun cuvânt nu poate exprima pe deplin condamnarea noastră faţă de bombardarea de către Israel a unui spital din Gaza, care a ucis sute de persoane", a spus Faki pe X, cerând comunităţii internaţionale să acţioneze.

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a denunţat şi el bombardarea spitalului din Gaza."Flăcările bombelor american-israeliene, aruncate în această seară asupra victimelor palestiniene rănite la spitalul al-Mu'amdani din Gaza, îi vor devora în curând pe sionişti", a reacţionat preşedintele Raissi într-un mesaj, potrivit agenţiei IRNA. Sute de manifestanţi s-au adunat în faţa ambasadelor Franţei şi Marii Britanii de la Teheran în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului."Moarte Franţei şi Angliei", au strigat protestatarii, aruncând cu ouă în curtea complexului ambasadei Franţei din capitala iraniană. Câteva mii de oameni s-au adunat şi în Piaţa Palestinei din centrul Teheranului, pentru a-şi striga furia.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab", a postat Tedros Adhanom Ghebreyesus pe reţeaua X (fostă Twitter). "Rapoartele iniţiale indică sute de morţi şi răni", a adăugat Tedros."Solicităm protecţia imediată a civililor şi a unităţilor sanitare şi anularea ordinelor de evacuare". 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri