Reactorul 4 al centralei nucleare de la Zaporojie a fost „oprit la rece”

Data publicării:
Centrala nuclear[ de la Zaporojie.
Centrala de la Zaporojie. FOTO: Profimedia Images

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Zaporojie a fost „oprit la rece” după ce a fost detectată o scurgere de apă la unul dintre generatoarele de abur, fără să fi fost găsită vreo emisie radioactivă. Anunțul a fost făcut, joi seară, de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Centrala nucleară este, în prezent, sub ocupație a trupelor invadatoare ruse.

„Centrala nucleară din Zaporojie va plasa unitatea nr. 4 în starea de «oprire la rece» pentru a se stabili cauza exactă a scurgerii de apă şi a se efectua lucrările pentru repararea generatorului de abur afectat”, a precizat într-un comunicat AIEA, care are o echipă de inspectori la centrală.

AIEA a informat că reactorul nr. 6 va fi trecut în starea de „oprire la cald” în zilele următoare pentru a se produce abur, utilizat pentru diverse operaţiuni de siguranţă, cum ar fi prelucrarea deşeurilor nucleare lichide.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a emis instrucţiuni pentru ca toate reactoarele să funcţioneze în modul de „oprire la rece”, astfel încât modificarea de la unitatea nr. 6 ar încălca această prevedere.

AIEA a insistat, joi, asupra faptului că cea mai sigură variantă ar fi instalarea unui echipament extern de generare a aburului.

Totodată, agenţia ONU cu sediul la Viena a confirmat că principala linie de alimentare cu energie electrică a uzinei a fost deconectată, joi, şi că uzina a fost nevoită să recurgă la o conexiune de rezervă, fără a fi nevoită să folosească generatoarele de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut.

„Întreruperile repetate de curent electric evidenţiază situaţia persistentă şi precară a securităţii şi protecţiei nucleare a centralei”, a avertizat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

AIEA a menţionat, totodată, că în timpul vizitelor de inspecţie de săptămâna trecută nu au fost observate mine sau explozibili în locuri noi, dar a confirmat existenţa unor astfel de dispozitive în locurile în care au fost deja detectate la 23 iulie.

Încă de la începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul acestei centrale pentru a evita riscurile de accidente nucleare. Situaţia legată de securitatea centralei nucleare din Zaporojie este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât aceasta se afla în zona vizată de actuala contraofensivă ucraineană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri