Rebelii houthi promit să lase navele ruseşti şi chineze să treacă prin Marea Roşie, dar spun că vor continua să atace alte nave

Data publicării:
Militanți Houthi în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii.
Militanți Houthi în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii. Foto: Profimedia

Rebelii houthi vor asigura trecerea în siguranţă a navelor chineze şi ruseşti în Marea Roşie, în timp ce continuă atacurile asupra navelor comerciale, ca răzbunare pentru războiul Israelului din Gaza, a declarat joi un purtător de cuvânt al militanţilor susţinuţi de Iran, pentru presa rusă, relatează CNN.

Într-un interviu pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, un înalt oficial houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a declarat că militanţii din Yemen vor ataca doar navele care au legătură cu Israelul şi cu aliaţii săi, potrivit News.ro.

„În ceea ce priveşte toate celelalte ţări, inclusiv Rusia şi China, transporturile lor în regiune nu sunt ameninţate”, a spus el.

„Mai mult, suntem pregătiţi să asigurăm trecerea în siguranţă a navelor lor în Marea Roşie, deoarece libertatea de navigaţie joacă un rol semnificativ pentru ţara noastră”, a adăugat oficialul.

Rebelii houthi au lansat rachete spre o altă navă comercială deţinută de SUA joi, la doar câteva ore după o nouă rundă de lovituri militare americane împotriva grupării în Yemen.

„Navele israeliene sau cele legate în vreun fel de Israel nu vor avea nici cea mai mică oportunitate de a naviga prin Marea Roşie”, a declarat Bukhaiti pentru presa rusă. „Atacurile asupra lor vor continua”, a avertizat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri