Recep Erdogan: „Indiferent ce zic unii, nu pot accepta că Hamas e o organizație teroristă”

Data actualizării: Data publicării:
recep erodgan in parlament
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că organizaţia islamistă palestiniană Hamas "nu este o organizaţie teroristă", ci un "grup de luptători pentru eliberare". Foto: Profiemdia Images

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, informează AFP, preluată de Agerpres. De asemenea, Erdogan a precizat că Hamas nu este „o organizație teroristă”, informează Times of Israel.

„Îmi menține poziția. Indiferent ce spun unii, nu pot accepta că Hamas e o organizație teroristă”, a spus Erdogan într-o declarație făcută presei turce în timpul unui zbor cu avionul său prezidențial.

Pe 25 octombrie, Erdogan a făcut o declarație șocantă atunci când a precizat că Hamas e „un grup de luptători” și nu o organizație teroristă.

În cursul unei vizite în Turcia în această săptămână, Brian Nelson, subsecretar pentru terorism şi infracţiuni financiare în cadrul Trezoreriei Statelor Unite, exprimase 'profunda' îngrijorare a Washingtonului faţă de legăturile întreţinute de Ankara cu Hamas.

Statele Unite, a precizat Nelson, nu au detectat fluxuri financiare în direcţia Hamas via Turcia de la debutul războiului actual.

El a afirmat însă că Ankara a ajutat Hamas să acceadă la finanţări în trecut, şi a chemat Turcia să ia măsuri împotriva unor potenţiale transferuri viitoare de fonduri.

Sâmbătă, preşedintele Erdogan a amintit că Washingtonul ştie că Turcia, spre deosebire de SUA, nu consideră Hamas drept organizaţie teroristă.

„În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care s-a prezentat la alegeri în calitate de partid politic şi le-a câştigat”, a declarat Erdogan, potrivit unui text publicat de administraţia prezidenţială.

„Noi elaborăm şi concepem politica noastră externă la Ankara exclusiv în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru”, a adăugat el.

„Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize umanitare şi conflicte”, a mai spus Erdogan.

Potrivit canalului NTV, preluat de Reuters, Erdogan a mai spus sâmbătă că şansele de pace în Gaza după pauza umanitară s-au pierdut deocamdată din cauza poziţiei intolerante a Israelului.

Vorbind cu reporterii la întoarcerea din Emiratele Arabe Unite, preşedintele turc a spus că nu îşi pierde speranţa într-o pace durabilă, şi a adăugat că Hamas nu poate fi exclus dintr-o potenţială soluţie la conflict.

„Trebuie să ne concentrăm pe soluţia cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist”, a spus Erdogan în interviu, menţionând că el nu defineşte Hamas ca organizaţie teroristă.

Erdogan a mai spus că un grup de contact format de Organizaţia Cooperării Islamice şi Liga Arabă se va deplasa în SUA pentru a discuta o posibil rezolvare a conflictului din Gaza, după ce anterior s-a întâlnit cu autorităţi la Londra, Paris, Barcelona şi Naţiunile Unite.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri