„Regele criptomonedelor”, ajuns în închisoare, plătește cu conserve de macrou servicii de la alți deținuți

Data actualizării: Data publicării:
sam bankman fried regele criptomonedelor
„Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”, a spus procurorul când a citit sentința. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul cripto-miliardar Sam Bankman-Fried, ajuns la închisoare, a învățat repede sistemul economic al Centrului Metropolitan de Detenție din New York, relatează Business Insider.

Fondatorul bursei de criptomonede FTX plătește cu mâncare diferite servicii în timp ce așteaptă condamnarea pentru șapte capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani.

Noua tunsoare cu care a fost văzut în sălile de judecată din New York pare să fie opera unui deținut. O sursă a declarat pentru The Wall Street Journal că SBF, cum este cunoscut Bankman-Fried, a plătit pentru tunsoare cu conserve de macrou, „moneda” preferată de deținuți.

Bankman-Fried a lucrat în domeniul schimburilor în cea mai mare parte a carierei sale. În 2013 și-a început primul stagiu la Jane Street Capital, făcând tranzacții pe bursă, apoi și-a fondat prima firmă de schimb de criptomonede, Alameda Research, în 2017.

Peștele, denumit „macks” printre deținuți, este moneda de schimb în închisorile federale americane din 2004, după ce țigările au fost interzise, au declarat surse pentru WSJ în 2008.

Avocatul Larry Levine, care a petrecut timp în închisoare, accepta macroul ca formă de plată de la colegii deținuți pe care i-a reprezentat în timp ce își ispășea propria sentință la instituția de corecție Lompoc din California. Apoi l-a folosit pentru a plăti pentru servicii de întreținere personală, cum ar fi tăierea bărbii și lustruirea pantofilor.

Produsele care au valoare constantă, cum ar fi anumite produse alimentare și timbrele, sunt folosite ca monedă de schimb constantă pentru a înlocui banii la care deținuții nu au acces. Produsele alimentare precum macroul și tonul sunt mărfuri stabile, cu o valoare care poate fi legată de dolar.

Bankman-Fried, care urmează să fie condamnat pe 28 martie 2024, riscă până la 110 ani de închisoare pentru acuzațiile de fraudă aduse împotriva lui.

El este acuzat că a folosit fondurile depuse de clienți la FTX, care a dat faliment anul trecut, fără știrea acestora. Banii au alimentat tranzacţiile şi investiţiile riscante ale companiei sale de investiţii, Alameda Research, ale cărei împrumuturi de la platformă au ajuns până la aproximativ 14 miliarde de dolari.

„Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”, a declarat Damian Williams, procuror federal din Manhattan, după citirea verdictului.

„O schemă de mai multe miliarde de dolari menită să îl facă regele criptomonedelor”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri