McCarthy a pierdut și a 13-a oară dar a reușit să reducă semnificativ deficitul și a câștigat 15 voturi

Data actualizării: Data publicării:
Kevin McCarthy cu mâna la gură
Până acum, 11 runde de vot nu au produs niciun rezultat în Camera Reprezentanților. Foto: Profimedia Images

A început a 12-a rundă de vot pentru alegerea unui nou președinte al Camerei Reprezentanților, vineri, după mai multe zile în care republicanii au eșuat în a-și alege conducerea, în ciuda faptul că dețin majoritatea în camera inferioară a Congresului american. De această dată, deși sunt șansele sale sunt încă mici, Kevin McCarthy a reușit să convingă câțiva adversari să-l susțină.

ACTUALIZARE 22:42. Ședința Camerei a fost închisă după votul reprezentanților. Urmează ca aceasta să se redeschidă la ora locală 22:00 când se vor deschide procedurile pentru a 14-a rundă de vot. Până atunci, McCarthy speră că va obține suficient sprijin pentru a obține, într-un final șefia forului.  

ACTUALIZARE 22:32. Republicanii au deschis un vot pentru închiderea ședinței, în condițiile în care McCarthy încearcă să obțină timp pentru a-i convinge pe cei de care mai are nevoie să-l susțină. Într-o declarație pentru CNN, McCarthy se declară încrezător că va avea voturile de care are nevoie.

ACTUALIZARE 21:52. McCarthy a pierdut votul din nou, dar a reușit să mai câștige un vot.

  • Kevin McCarthy (Republican) - 214 voturi
  • Hakeem Jeffries (Democrat) - 212 voturi
  • Alții - 6 voturi

ACTUALIZARE 21:16. A început runda cu numărul 13, iar opozanții republicani nu au mai nominalizat candidați separați, un posibil semn că se va ajunge la un compromis. Totuși, ei pot vota pe altcineva și fără o nominalizare prealabilă. Până acum, McCarthy a pierdut 2 voturi. El își poate permite să piardă doar patru voturi republicane.

ACTUALIZARE 21:05. Aleșii americani vor începe a 13-a rundă de vot, iar Kevin McCarthy speră la un deznodământ pozitiv după ce a reușit să obțină sprijinul a 14 adversari în runda precedentă. 

ACTUALIZARE 20:30. S-a încheiat și a 12-a rundă de vot.  Kevin McCarthy a pierdut din nou, dar a reușit să-și reducă semnificativ deficitul, obținând voturile a 14 dintre adversarii săi:

  • Kevin McCarthy (Republican) - 214 voturi
  • Hakeem Jeffries (Democrat) - 212 voturi
  • Jim Jordan (Republican) - 4 voturi
  • Kevin Hern (Republican) - 3 voturi

Cel mai înfocat adversar al lui McCarthy, Matt Gaetz, care l-a votat în mod repetat pe Trump pentru șefia Camerei în zilele trecute, spune că va continua să se opună.

„McCarthy nu are voturile astăzi. Nu le va avea mâine și nu le va avea nici peste o săptămână,  nici peste o lună, nici peste un an”, a spus Gaetz.

--

Votul a început în Camera Reprezentanților cu patru nominalizări pentru funcție - trei din partea republicanilor - Kevin McCarthy, Jim Jordan, Kevin Hern și una din partea democraților - Hakeem Jeffries.

Chiar și în condițiile în care a reușit să mai micșoreze din deficit, McCarthy pare că este pe cale să piardă și această rundă de vot după ce șase republicani au votat deja împotriva lui.

Kevin McCarthy încearcă cu disperare să-i convingă pe republicani să-l voteze șef la Cameră

Kevin McCarthy, până acum lider al republicanilor în acest for legislativ, nu reușește de patru zile să obțină sprijinul colegilor, iar camera inferioară a Congresului Statelor Unite rămâne paralizată după ce neofasciștii trumpiști au decis să impună o „blocadă” împotriva lui McCarthy, în ciuda faptului că acesta e susținut chiar și de idolul lor, fostul președinte Donald Trump.

Până acum, 11 runde de vot nu au produs niciun rezultat în Camera Reprezentanților, McCarthy nereușind să treacă de pragul de aproximativ 200 de voturi, deși republicanii au o majoritate de 222 (218 voturi sunt necesare).

McCarthy are nevoie să convingă 16 dintre colegii care i se opun pentru a putea obține șefia Camerei și deja a făcut concesii serioase adversarilor săi, inclusiv prin oferirea posibilității de a fi îndepărtat din funcție mai ușor și o slăbire dramatică a autorității sale. Deși încearcă să-i convingă de mai multe zile, pare că există discuții cu privire la noi concesii care l-ar putea aduce pe McCarthy peste limita de 218 voturi.

El speră că dacă va reuși să-i convingă pe unii dintre adversarii săi, acest lucru va pune suficientă presiune pe ceilalți să renunțe la opoziție. Totuși, este posibil ca o soluție să nu poată fi obținută nici de-a lungul următoarelor ore, iar Camera Reprezentanților să rămână paralizată încă și mai multe zile.

Speaker-ul Camerei Reprezentanților este al doilea în linia de succesiune la președinția Statelor Unite, după vicepreședinte, și este unul dintre cei mai puternici oficiali din arhitectura constituțională americană – stabilește agenda politică și legislativă în camera inferioară, iar lucrările acesteia nu se pot realiza în absența lui.

Fără un lider ales, reprezentanții nu-și pot nici măcar prelua oficial mandatele.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri