Republica Moldova spune că „forțe interne” din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea

Data publicării:
Nicu Popescu
Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Există elemente interne în Transnistria care încearcă să destabilizeze întreaga regiune, spune ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, în condițiile în care Republica Moldova se străduiește să meargă înainte cu candidatura sa pentru intrarea în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Temerile au crescut, recent, la Chișinău, că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au dat vina pe Kiev pentru incidentele din urmă cu mai multe săptămâni – explozii, focuri de armă și incursiuni cu drone.

Într-un interviu pentru Reuters, pe marginea întâlnirii miniștrilor G7 în nordul Germaniei, Popescu spune că nu poate găsi un vinovat clar, însă că recentele explozii au avut loc ca urmare a războiului din Ucraina.

„Vrem să rezolvăm conflictul din Tranisnistria prin dialog pașnic și prin diplomație. Ce vedem este o majoritate absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană care nu vor să trăiască într-o zonă de război și care își doresc pacea, însă sunt forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea.

Sunt limitate, însă vor să joace jocuri, să ridice tensiunile, să provoace, să facă populația Transnistriei isterică și să inducă frică în populația Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre.

Lucrăm pentru a ne asigura că aceste lucruri nu se întâmplă”, a spus Nicu Popescu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri