Reuters: Ministrul chinez al apărării, dispărut din public de săptămâni întregi, este cercetat și interogat pentru fapte de corupție

Data publicării:
Li Shangfu cu palma la tâmplă la un pupitru pe care scrie MCIS
Li Shangfu a dispărut, la fel ca omologul său de la ministerul de externe, de mai multe săptămâni. Foto: Profimedia Images

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, dispărut din public de peste trei săptămâni, a fost pus sub investigație de autoritățile chineze pentru corupție, conform informațiilor de la 10 persoane familiarizate cu situația, citate de Reuters.

Investigația în ce privința lui Li are legătură cu achiziționarea de echipament militar, conform unui oficial care se ocupă de securitatea regională și a trei persoane în contact direct cu armata chineză. Reuters nu a obținut, însă, informații cu privire la tipul de achiziții de echipament sub investigație.

Opt oficiali de rang înalt din unitatea pentru achizții militare a Chinei, pe care Li a condus-o între 2017 și 2022 se află, de asemenea, sub investigație.

Cercetarea asupra lui Li, numit ministru din martie, este efectuată de comisia de inspecție disciplinară, o agenție puternică a dictaturii chineze.

O purtătoare de cuvânt a ministerului de externe a spus, vineri, că nu are informații cu privire la această situație. Nici Consiliul de Stat nici ministerul apărării chinez nu au dat informații în plus, iar Li rămâne de negăsit.

FT a relatat, de asemenea, vineri seară, citând oficiali americani, că guvernul de la Washington crede că Li se află sub investigație. WSJ a citat, de asemenea, o sursă care a susținut că ministrul a fost reținut și interogat.

Li a fost văzut ultima oară pe 29 august, când a susținut un discurs la un forum de securitate al țărilor africane. La începutul lunii fusese în Rusia și Belarus.

Dispariția misterioasă a lui Li și apoi informația că este cercetat și interogat, vine la puțin timp de la o întâmplare similară care l-a implicat pe fostul ministru de externe, Qin Gang, care a dispărut în mod similar din public și a fost, apoi, înlocuit fără prea multe informații de predecesorul său.

Notabil este că ambii au fost personaje politice promovate și aduse la vârf de însuși dictatorul chinez, Xi Jinping.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri