Reuters: Prezenţă sporită a mercenarilor ruşi în Ucraina, coordonaţi de serviciile de spionaj FSB şi GRU ale Moscovei

Data publicării:
Preşedintele rus Vladimir Putin toastează în cadrul unei ceremonii la Kremlin, în prezenţa ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi a ofiţerilor armatei ruse. Putin ține în mână un pahar de șampanie
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Mercenari ruşi, aflaţi sub directa coordonare a serviciilor ruseşti de spionaj FSB şi GRU, şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor crescânde ale statelor occidentale referitoare la intenţia Moscovei de a crea un pretext supriză pentru a ataca Ucraina, informează Reuters.

Reuters citează trei surse separate din serviciile de informaţii occidentale care au confirmat creşterea prezenţei numărului de mercenari ruşi în Ucraina. Misiunile mercenarilor ar consta în acţiuni teroriste şi asasinate.

Astfel, o posibilă invazie terestră ar fi precedată de război informaţional şi atacuri cibernetice îndreptate împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, precum reţelele de electricitate sau de gaze naturale ale ţării.

FSB and Russian National Guard hold joint counter-terrorism drills in Russia's Sverdlovsk Region
Trupe speciale ale FSB în cadrul unor exerciţii militare desfăşurate în mai 2021. Foto: Profimedia Images

Mercenarii ruşi Wagner, antrenaţi de GRU, ar acţiona deja în Ucraina

„Este posibil ca mercenarii ruşi, sub directa coordonare a statului rus să fie implicaţi în acţiuni ostile pe teritoriului Ucrainei, care să creeze inclusiv un pretext pentru o invazie”, au declarat, pentru Reuters, sursele citate.

Conform serviciilor secrete occidentale, mercenarii fac parte din aşa-numitele companii private de securitate (sau militare), care au strânse legături cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al fostului KGB, şi cu serviciul de informaţii al armatei ruse - GRU.

President Putin addresses graduates of military academies and universities
Vladimir Putin toastează cu şefii armatei ruse la o recepţie organizată la Kremlin, 2007. Foto: Profimedia Images

Printre mercenarii şi contractorii militari privaţi mobilizaţi la graniţa cu Ucraina se află şi un fost ofiţer GRU care a operat inclusiv în cadrul deja celebrului grup de mercenari Wagner. Respectivul ofiţer rus activează în zona Doneţk, una din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, care se află din 2014 sub controlul separatiştilor pro-Moscova.

Conform Reuters, o parte din mercenarii Wagner mobilizaţi la graniţa cu Ucraina s-au antrenat până acum la o bază GRU situată în apropierea oraşului Krasnodar.

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO: Moscova are mii de agenţi infiltraţi în Ucraina

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a declarat la digi24.ro că informațiile de care dispune Alianţa Nord-Atlantică arată că o intervenție militară a Rusiei în Ucraina este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment, în cazul în care președintele Vladimir Putin ar da un astfel de ordin.

Mircea Geoană a precizat că Moscova are în prezent mii de agenţi infiltraţi în Ucraina:

În clipa de față, Federația Rusă a mobilizat forțe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susținere, suport, un număr masiv de agenți infiltrați în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări și chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federația Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel.

Alianța Nord-Atlantică analizează toate scenariile posibile ale unei eventuale intervenții ruse în Ucraina și face planuri pentru a limita consecințele.

„Avem absolut toate scenariile pe masă, inclusiv scenarii non-militare - destabilizare, atacuri cibernetice masive, atacuri hibride, provocări, o formă de răsturnare a regimului democratic de la Kiev - dar și variante mai masive, care ar antrena refugiați. Lucrăm cu Uniunea Europeană, suntem pregătiți, avem măsuri anticipative luate, prudente, vigilente, și militar, și economic, și social”, a mai spus Mircea Geoană.

În prezent, Rusia are mai mult de 100.000 de soldați masați în apropiere de granițele Ucrainei, iar Washingtonul - deși menține deschise canalele diplomatice care până acum nu au reușit să atenueze criza - a spus în repetate rânduri că o invazie a Ucrainei este iminentă. În replică, Moscova neagă un astfel de plan și a acuzat Occidentul de „isterie”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri