Un deputat ucrainean care l-a ajutat pe Giuliani să caute informații compromițătoare despre Joe și Hunter Biden e acuzat de trădare

Data actualizării: Data publicării:
Oleksandr Dubinsky in stanga rudy giuliani in centru si hunter biden in dreapta
Dubinski (foto stânga) l-a întâlnit pe Giuliani (foto centru) în timpul vizitei acestuia la Kiev în decembrie 2019, în timp ce fostul primar al New York-ului filma un documentar menit să discrediteze o anchetă de destituire a lui Trump. Sursa foto colaj: Profimedia Images

Un parlamentar ucrainean care în 2019 l-a ajutat pe fostul avocat al președintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, în căutarea de informații compromițătoare despre Joe și Hunter Biden, a fost acuzat de trădare, transmite Politico.

Oleksandr Dubinski, împreună cu fostul deputat ucrainean Andri Derkaci și fostul procuror Kostiantin Kulik, s-au alăturat unei organizații formate din șefi ai Serviciului de Informații Militare al Rusiei (GRU), a declarat luni Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat.  

Deși SBU nu a menționat numele deputatului în declarație, fotografiile și materialele video atașate la aceasta îl identifică pe Dubinski, al cărui pseudonim, „Buratino”, a fost preluat de la o copie sovietică a lui „Pinocchio” din anii 1930. 

Dubinski l-a întâlnit pe Giuliani în timpul vizitei acestuia la Kiev în decembrie 2019, în timp ce fostul primar al orașului New York și candidat ratat la președinția SUA filma un documentar menit să discrediteze o anchetă de destituire a lui Trump.

„Principala sarcină a acestei organizații a fost să profite de situația politică tensionată din Ucraina și să discrediteze statul nostru pe scena internațională. Pentru aceasta, grupul primea bani de la serviciile secrete militare rusești. Finanțarea s-a ridicat la peste 10 milioane de dolari”, a declarat SBU.  

Potrivit SBU, Dubinski, ghidat de GRU, a răspândit știri false despre conducerea militară și politică a Ucrainei, inclusiv afirmații potrivit cărora oficiali ucraineni de rang înalt ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA. SBU a declarat că grupul ucrainean a fost condus de adjunctul șefului GRU, Vladimir Alekseiev, și de adjunctul său Oleksi Savin.  

Dacă va fi găsit vinovat, Dubinski riscă până la 15 ani de închisoare și confiscarea bunurilor sale, a adăugat SBU. Atât Derkaci, cât și Kulik se ascund acum în străinătate.  

Dubinski a negat că a comis vreo infracțiune și a numit ancheta împotriva sa persecuție politică într-o declarație de vineri pe Telegram.  

În octombrie și noiembrie 2019, Dubinski și Derkaci au susținut mai multe conferințe de presă la Kiev, în cadrul cărora au susținut că, pe baza unei investigații a lui Kulik, au descoperit scheme de corupție și spălare de bani legate de Burisma, o companie de gaze care îl avea în consiliul de administrație pe Hunter, fiul viitorului președinte american Joe Biden.  

De asemenea, au susținut că fondurile de investiții americane erau implicate în spălarea de bani în Ucraina.  

În 2020, Trezoreria SUA l-a sancționat pe Derkaci ca agent rus care subminează sistemul politic american. În 2021, Dubinski și Kulik au fost, de asemenea, sancționați de SUA ca agenți străini implicați în răspândirea unor acuzații înșelătoare care implicau un candidat politic american.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri