Reuters: Putin e gata să înghețe războiul din Ucraina, după negocieri care ar recunoaște teritoriile cucerite de Rusia

Data publicării:
Harbin, China. 17th May, 2024. Russian President Vladimir Putin, applauds the introduction by HIT Chairman Xiong Sihao during a visit with faculty and students at the Harbin Institute of Technology, May 17, 2024, in Harbin, China. The university was found
"Suntem pregătiți pentru discuții. Nu am refuzat niciodată", a spus Putin în timpul vizitei în China. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin este gata să înghețe războiul din Ucraina, după negocieri care să recunoască teritoriile cucerite de Rusia până acum. Surse Reuters spun că liderul de la Kremlin este pregătit pentru o încetare a focului, dar că va continua invazia dacă Kievul și Occidentul nu acceptă discuții.

Trei dintre sursele Reuters, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au spus că lider rus și-a exprimat frustrarea unui grup restrâns de consilieri în legătură cu ceea ce el consideră că sunt încercări susținute de Occident de a împiedica negocierile de pace și de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude astfel de discuții.

„Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheța războiul”, a spus o sursă rusă care a lucrat cu Putin și cunoaște conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Reuters a vorbit cu cinci persoane, sub protecția anonimatului, care lucrează sau au lucrat cu Putin, aflate la un nivel superior în lumea politică și de afaceri de la Moscova. A cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe frontul actual.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters că șeful suprem de la Kremlin a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, spunând că țara nu vrea „război etern”.

Cel mai mare conflict terestru al Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial a costat zeci de mii de vieți de ambele părți și a dus la sancțiuni occidentale drastice asupra economiei Rusiei.

Trei surse au spus că Putin a înțeles că orice progres pe front ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu a dorit-o, cu o sursă, care îl cunoaște pe președintele rus, spunând că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Convocarea națională a speriat o parte a populației din Rusia, determinând sute de mii de bărbați cu vârsta recrutării să părăsească țara. Sondajele au arătat că și popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Zelenski numește „imposibile” negocierile unui armistițiu cu Putin

Zelenski a promis că va recupera teritoriul pierdut, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. El a semnat un decret în 2022, care declară oficial orice discuții cu Putin „imposibile”.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia îl ocolește și încheie un acord cu Washingtonul.

Dar, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care a fost săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Cine va participa la discuțiile din Elveția

Ucraina se pregătește pentru discuții găzduite de Elveția luna viitoare, menite să unifice opinia internațională cu privire la modul de a pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a spus că Putin nu ar trebui să participe, iar Elveția nu a invitat Rusia.

Moscova a spus că discuțiile nu sunt credibile fără ca Rusia să fie acolo. Ucraina și Elveția doresc însă ca aliații ruși, inclusiv China, să participe.

În vizita din China făcută pe 17 mai, Putin a spus că Ucraina ar putea folosi discuțiile cu Elveția pentru a determina un grup mai larg de țări să susțină cererea lui Zelenski de o retragere totală a Rusiei, despre care Putin a spus că ar fi o condiție impusă mai degrabă decât o negociere de pace serioasă.

"Suntem pregătiți pentru discuții. Nu am refuzat niciodată", a spus Putin în China.

Kievul spune că Putin, a cărui echipă a negat în mod repetat că plănuia un război înainte de a invada Ucraina în 2022, nu poate fi de încredere că va onora vreun acord.

De ce s-ar mulțumi Putin cu teritoriile cucerite până acum în Ucraina

Putin ar fi gata să se mulțumească cu ce teritorii din Ucraina are acum și să înghețe conflictul pe linia frontului actual.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și că ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus una din sursele consultate de Reuters.

Înghețarea conflictului pe liniile actuale ar lăsa Rusia în posesia unor părți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără control deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament nu ar atinge obiectivele pe care și le-a stabilit Kremlinul la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - îi aparțin acum în întregime.

Peskov a declarat, la rândul său, că nu poate fi vorba de restituirea celor patru regiuni care acum fac parte permanent din Rusia, conform propriei sale constituții.

Un alt factor care influențează punctul de vedere al șefului de la Kremlin, că războiul ar trebui să se încheie, este că, cu cât acesta durează mai mult, cu atât mai mulți veterani se întorc în Rusia, nemulțumiți de locurile de muncă și perspectivele economice, care ar putea crea tensiuni în societate, a spus una dintre surse, care a lucrat cu Putin.

Ce se va întâmpla dacă nu au loc negocieri și Putin nu îngheață războiul din Ucraina

În februarie, trei surse ruse au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin de încetare a focului pentru înghețarea războiului.

În absența unui acord de încetare a focului, Putin vrea să ocupe cât mai mult teritoriu pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, încercând în același timp să exploateze oportunități pentru a obține mai mult teren, au spus trei dintre surse.

Forțele ruse controlează aproximativ 18% din Ucraina și în această lună au ajuns în regiunea de nord-est a Harkovului.

„Rusia va împinge mai departe”, a spus sursa care a lucrat cu Putin.

Putin va cuceri încet teritorii până când Zelenski va veni cu o ofertă de oprire a invaziei, a spus acesta, menționând că liderul rus și-a exprimat părerea asistenților că Occidentul nu va furniza suficiente arme, slăbind moralul Ucrainei.

Liderii americani și europeni au transmis că vor fi alături de Ucraina până când suveranitatea sa va fi garantată, iar țările și aliații NATO spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

„Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment, retrăgându-și forțele din Ucraina, în loc să continue să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor și oamenilor din Ucraina în fiecare zi”, a transmis Departamentul de Stat ca răspuns la o întrebare despre livrările de arme.

Toate cele cinci surse au declarat pentru Reuters că Putin le-a transmis consilierilor săi că nu are niciun proiect pe teritoriul NATO, chestiune reflectată și prin comentariile sale publice. Două dintre surse au subliniat preocupările Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv escaladarea nucleară, din cauza conflictului cu Ucraina.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...