Revoltă în Italia după ce o italiancă a fost adusă în lanțuri la tribunal în Budapesta: „E șocant, trăgeau de ea ca de un câine”

Data actualizării: Data publicării:
Femeie trasă în lanțuri de o polițistă în sala de judecată
Ilaria Salis, femeia din Italia acuzată că a atacat doi neo-naziști, a fost adusă în sala de judecată în lanțuri. Foto: Profimedia images

Guvernul Italiei a criticat dur autoritățile ungare, miercuri, spunând că „au mers prea departe” după ce o cetățeană italiană a fost adusă într-o sală de judecată în lanțuri, în cadrul unui proces în care este acuzată că a atacat doi neo-naziști. Guvernul de la Roma l-a chemat, marți, la explicații, pe ambasadorul ungar.

Fotografii cu Ilaria Salis, o profesoară în vârstă de 39 de ani din Milano, în timp ce este adusă într-o sală de judecată trasă de un lanț de o polițistă, au apărut pe primele pagini ale principalelor publicații italiene.

Italienii sunt revoltați de cazul Ilariei Salis – femeia a fost arestată în Budapesta, în februarie anul trecut, după ce a participat la o contramanifestație față de un miting al neo-naziștilor. Salis este acuzată că ar fi atacat două persoane la mitingul neo-naziștilor și că ar face parte dintr-o „organizație extremistă de stânga”.

Femeia neagă acuzațiile pentru care ar putea ajunge în închisoare pentru până la 11 ani.

„De această dată, mie îmi pare că s-a mers prea departe”, a declarat ministrul italian de externe, Antonio Tajani pentru postul de radio RAI.

Situație stânjenitoare pentru Giorgia Meloni

Cazul Ilariei Salis este problematic pentru guvernul de extremă dreapta al Italiei și pentru principalii săi lideri, Giorgia Meloni și Matteo Salvini, în condițiile în care ei se declară aliați și prieteni cu premierul ungar, Viktor Orban.

Tajani a mai spus că nu vrea să influențeze sistemul de justiție din Ungaria, dar „a trata o persoană arestată în acest fel pare neadecvat, nu e în acord cu tradiția noastră juridică”.

„Suntem în Uniunea Europeană și sunt drepturi ale cetățenilor care trebuie respectate”, a mai adăugat Tajani după ce însărcinatul cu afaceri externe ungar din Italia a fost chemat la minister. Tajani a mai spus și că a discutat cu Peter Szijjarto despre incident.

Ambasadorul italian la Budapesta a mers la ministerul justiției ungar, marți, după o întâlnire cu tatăl acuzatei.

„A fost șocant, trăgeau de ea ca de un câine. E ceva nebunesc, iar statul italian trebuie să oprească asta acum”, a declarat unul dintre avocații Ilariei Salis.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri