Revoltă în Vietnam din cauza a doi elefanţi ţinuţi în lanţuri într-o grădină zoologică

Data publicării:
elefant african
Foto: Profimedia Images

Soarta a doi elefanţi ţinuţi în lanţuri la grădina zoologică din Hanoi a sensibilizat opinia publică din Vietnam, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor solicită punerea animalelor în libertate într-un parc naţional.

Organizaţiile cer ca cele două femele, Thai şi Banang, să fie eliberate într-un parc natural, iar aproape 70.000 de persoane au semnat deja o petiţie în acest sens, relatează AFP, citată de Agerpres.

Miercuri dimineaţă însă, cei doi elefanţi erau în continuare încătuşaţi în timp ce gardienii grădinii zoologice îi hrăneau cu iarbă şi cu trestie de zahăr.

„'Elefanţii sunt animale care pot fi feroce. Întrucât gardul electric nu mai funcţionează, suntem obligaţi să-i ţinem în lanţuri”, a spus, sub acoperirea anonimatului, un angajat al grădinii zoologice, întrebat de AFP.

Această părere nu este împărtăşită de militanţii Animals Asia, care au adresat o scrisoare autorităţilor din capitala vietnameză pentru a le solicita transferul acestor doi elefanţi în jungla Parcului Naţional Yok Don, în centrul Vietnamului.

Vietnam Animal Eyes, un alt grup pentru apărarea drepturilor animalelor, a iniţial la rândul său la începutul lui august o petiţie vizând transferul celor doi elefanţi.

Directorul grădinii zoologice, Le Si Dung, intervievat de presa de stat, a catalogat la rândul său aceste solicitări ca „ilogice”.

„Cei doi elefanţi, cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, se află în grădina noastră zoologică de peste 10 ani... Ar muri dacă ar fi eliberaţi în natură întrucât sunt incapabili să-şi procure singuri hrană sau să se protejeze”, a spus el.

Potrivit asociaţiilor pentru protecţia mediului, populaţia de elefanţi sălbatici din Vietnam a scăzut dramatic, de la circa 2.000 în 1980, la aproximativ o sută în 2022.

Numărul elefanţilor domesticiţi a scăzut de asemenea, de la 600 în 1980, la 165 în prezent.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri