România va participa activ la procesul de reconstrucție post-război a Ucrainei, spune Luminița Odobescu

Data publicării:
Luminița Odobescu strânge mâna lui Dmitro Kuleba
Foto: Twitter/@Odobes1Luminita

România va fi parte activă a procesului de reconstrucție a Ucrainei după încheierea războiului pornit de Rusia, a spus, miercuri, șefa diplomației române, Luminița Odobescu. Conform MAE, ea a participat, la Londra, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, ce reuneşte, până joi, reprezentanţi de nivel înalt din aproximativ 60 de state şi 30 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul este organizat de Regatul Unit şi Ucraina.

Potrivit ministrei, au trecut „16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kahovka”.

Odobescu a subliniat că procesul de reconstrucţie a ţării vecine ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.

În contextul participării la conferinţă, Odobescu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba.

Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, „sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei”, informează MAE. De asemenea, ea a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Ministra a abordat şi problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect.

Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, a mai transmis MAE.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri