Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Ce țări au fost de partea Moscovei și au votat împotrivă

Data actualizării: Data publicării:
rezultatul votului din adunarea generala a onu pentru excluderea rusiei din consiliul drepturilor omului
Adunarea Generală a ONU a votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului Foto: Profimedia Images

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunță The Guardian. 93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.

În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Adunarea Generală a ONU - care are 193 de membri - avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului.

Proiectul de rezoluție, inițiat de SUA, a fost cosponsorizat de peste 50 de state membre ale ONU.

Ambasadorul Ucrainei la ONU: Consiliul Drepturilor Omului, un Titanic. Trebuie să-l salvăm

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliția, a fost primul care a luat cuvântul în Adunarea Generală a ONU și a cerut tuturor statelor membre să sprijine rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Diplomatul a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu un Titanic care se scufundă.

„Acum, lumea a ajuns la un moment crucial. Suntem martori că pachebotul nostru trece prin ceața perfidă spre aisberguri mortale. S-ar părea că ar fi trebuit să-l numim Titanic în loc de Consiliul pentru Drepturile Omului”, a declarat Kisliția. „Trebuie să luăm o măsură astăzi pentru a salva Consiliul de la scufundare”, mai spus ambasadorul.

El a declarat, de la tribuna ONU, că acțiunile Rusiei în Ucraina „ar fi echivalate cu crime de război și crime împotriva umanității”.

Deși a recunoscut că un vot de suspendare a unei țări din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o acțiune rară și extraordinară”, el a spus că „acțiunile Rusiei sunt dincolo de orice limită”.

„Fac apel la toate statele membre responsabile să susțină proiectul. În câteva minute, veți avea șansa de a dovedi că nu sunteți un spectator indiferent. Tot ce trebuie să faceți este să apăsați butonul "da" și să salvați Consiliul pentru Drepturile Omului și multe vieți din întreaga lume, dar și din Ucraina. Pe de altă parte, a apăsa "nu" înseamnă a apăsa pe trăgaci și înseamnă un punct roșu pe ecran, roșu ca sângele vieților nevinovate pierdute. Iar această imagine a punctelor roșii însângerate de pe acest ecran va rămâne cu voi și cu noi toți, atâta timp cât memoria nu ne va juca feste”, a declarat ambasadorul ucrainean, citat de CNN.

Rusia acuză SUA de „colonialism” în materie de drepturile omului

La rândul său, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghennadi Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ONU să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul drept „un precedent periculos”.

Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU joi dimineață, după reprezentantul Ucrainei.

„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus diplomatul rus. „Proiectul de rezoluție pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren”, susține Kuzmin.

Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o încercare a Statelor Unite de a-și menține poziția dominantă și controlul total pentru a-și continua încercarea de colonialism în domeniul drepturilor omului în relațiile internaționale”, a acuzat reprezentantul rus. 

Rusia „a apărat în mod constant principiul cooperării bazate pe respect reciproc și egalitate ca fiind unul dintre principalele fundamente ale arhitecturii drepturilor omului”, a susținut el.

Reprezentantul rus a mai declarat că țara sa „respinge acuzațiile neadevărate, bazate pe evenimente înscenate și falsuri de largă circulație”.

China a votat împotrivă: „Un precedent periculos”

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat Zhang, care a luat cuvântul în Adunărea Generală a ONU înainte ca rezoluția să fie supusă la vot.

„China face apel la toate părțile să lucreze împreună spre aceeași direcție, astfel încât să creeze oportunități pentru pace și perspective de negociere. China va continua să mențină o poziție obiectivă și imparțială și să joace un rol responsabil și constructiv în această privință”, a adăugat Zhang, citat de CNN.

Printre statele care au votat împotrivă sunt Siria și Belarus.

În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină. Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toate aceste trei state fiind în prezent membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.

Puteți consulta aici întreaga listă a voturilor.

voturi adunarea generala a onu twitter
Cum au votat statele din Adunarea Generală a ONU rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului Foto: Twitter serviciul de presă al ONU

Cu ce se ocupă Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHRC) este un organism al Organizației Națiunilor Unite a cărui misiune este de a promova și a proteja drepturile omului în întreaga lume. Cei 47 de membri ai Consiliului sunt aleși pentru mandate de trei ani, pe grupuri regionale. Sediul Consiliului se află la Geneva, în Elveția.

Consiliul investighează acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în statele membre ale Organizației Națiunilor Unite și abordează chestiuni tematice legate de drepturile omului, cum ar fi libertatea de asociere și de întrunire, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile femeilor, drepturile LGBT și drepturile minorităților rasiale și etnice.

Consiliul a fost înființat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 15 martie 2006 pentru a înlocui Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, însă de atunci Consiliul a fost puternic criticat în câteva rânduri pentru că a inclus țări membre care sunt acuzate de încălcări ale drepturilor omului.

Adunarea Generală poate suspenda drepturile și privilegiile oricărui stat membru al Consiliului despre care decide că a comis în mod constant încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului în timpul mandatului său de membru.

Mandatul actual al Rusiei ar fi expirat anul acesta.

Este pentru a doua oară în istoria ONU când o țară este suspendată din Consiliul pentru Drepturile omului. S-a mai întâmplat în 2011, când Libia a fost suspendată din cauza reprimării violente a protestatarilor de către Muammar Gaddafi.

Câștigă Rusia teren la ONU?

Votul de joi din Adunarea Generală a ONU a reflectat o destrămare a unităţii internaţionale împotriva Moscovei, consideră AFP, preluată de Agerpres.

De la invazia rusă în Ucraina, Adunarea Generală a ONU s-a pronunţat de trei ori cu privire la acest război, incluzând votul de joi. La 2 martie, în cadrul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, 5 ţări votând împotrivă (în afară de Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea) şi 35 abţinându-se. La 24 martie, Adunarea Generală a solicitat accesul umanitar neîngrădit şi protecţia civililor din Ucraina. În cadrul votului, 140 de ţări au votat pentru, cinci au votat împotrivă (aceleaşi cinci ţări ca la 2 martie) şi 38 de ţări s-au abţinut.

Potrivit Washingtonului, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este mai mult decât simbolică şi sporeşte izolarea Moscovei pe scena internaţională de la invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Moscova este unul dintre cei mai vocali membri ai Consiliului, iar suspendarea sa îi interzice să ia cuvântul şi să voteze, deşi diplomaţii săi ar putea în continuare să asiste la dezbateri. „Probabil că va încerca în continuare să influenţeze Consiliul prin intermediari'”, a declarat un diplomat de la Geneva, citat de AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri