Rusia avertizează că barilul de petrol poate sări de 300 de dolari dacă SUA şi Europa impun un embargou

Data publicării:
baril petrol
Barilul de petrol ar putea depăși 300 de dolari, avertizează Rusia. Foto: Getty Images

Preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, a afirmat, luni, vicepremierul rus Aleksandr Novak, relatează Reuters.

"Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală", a spus Novak, într-o declaraţie video difuzată la televiziunea de stat.

"Creşterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult", a adăugat oficialul rus.

În contextul agravării războiului din Ucraina, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.

Comisia Europeană urmează să înainteze, marți, mai multe propuneri pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să scape cât mai repede de dependența energetică față de Rusia, a anunțat Ursula von der Leyen, luni. În ciuda anunțului șefei CE, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a atras atenția că importurile energetice din Rusia sunt „esențiale pentru viața cotidiană a cetățenilor europeni.”

La rândul său, Guvernul Viktor Orban a semnalat luni că Ungaria nu va susţine nicio sancţiune a Uniunii Europene împotriva sectorului energetic rus. "Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului", a declarat Mihaly Varga, ministrul Finanţelor de la Budapesta, citat de CNN.

Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit pentru scurt timp, în cursul nopţii de duminică spre luni, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în 2008.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri