Rusia dă vina pe Ucraina pentru revolta de pe aeroportul din Daghestan. Ședință de urgență la Kremlin

Data publicării:
Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență, luni, după revolta din Daghestan, pentru a discuta despre „încercările Occidentului de a diviza societatea rusă”. Autoritățile de la Kremlin dau vina pe ucraineni pentru tulburările anti-Israel care au izbucnit pe un aeroport din republica rusă, relatează Reuters.

Anunțul privind ședința organizată de Putin a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov susține că asaltul de pe aeroportul din Daghestan, unde o mulțime de bărbați a invadat duminică seara pista și terminalul aeroportului, în căutarea de pasageri veniţi din Israel, a fost rezultatul unei influențe externe și că „cei care le doresc răul” au folosit imagini din Gaza, cunoscute pe scară largă, pentru a stârni oamenii.

„Este bine cunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Mahacikala sunt în mare parte rezultatul interferențelor externe, inclusiv al influenței informaționale”, a spus Peskov.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a afirmat că aceste tulburări au fost „rezultatul unei provocări planificate şi conduse din exterior” în care Kievul a jucat un rol „cheie şi direct”.

Operaţiunea a vizat „subminarea" relaţiilor între diferite comunităţi religioase ale Rusiei, a adăugat ea.

Liderul din Daghestan, Serghei Melikov, a acuzat la rândul său Kievul, afirmând că un canal de Telegram critic faţă de autorităţile locale, „Utro Daghestan”, este administrat din Ucraina de „trădători”.

Acest canal, urmărit de circa 60.000 de persoane, a distribuit un apel la adunare pe aeroportul din Mahacikala duminică seară, afirmând că vrea să împiedice sosirea de pasageri „indezirabili” ai zborului Red Wings de la Tel Aviv.

Maria Zaharova a evocat presupusul rol al lui Ilia Ponomarev, un fost parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeii în 2014 şi care a părăsit între timp Rusia. Acesta a adus o susţinere financiară canalului „Utro Daghestan”, potrivit media independente Sota. AFP a încercat să-l contacteze pentru a confirma informaţia, dar nu a primit răspuns până în prezent, scrie Agerpres.

Un oficial ucrainean a declarat luni că ţara sa nu a avut nimic de a face cu tulburările din republica Daghestan, catalogând acuzaţia Rusiei drept lipsită de temei.

„Bineînţeles, Ucraina nu are nimic de a face cu ultima creştere la scară mare a sentimentelor xenofobe pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri