Rusia este acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice. Soldaţii ucraineni spun că se întâmplă „aproape zilnic”

Data publicării:
Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni
Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Foto: X

Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Trupele ucrainene au declarat pentru The Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate efectuate cu drone de mici dimensiuni care lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Folosirea acestor substanţe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, conform Convenţiei privind armele chimice.

Moscova a mai fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.

Slava, un locotenent superior a cărui unitate este desfăşurată în apropiere de Lîman, în regiunea Doneţk, a declarat că unele unităţi ucrainene din zona sa au fost supuse "aproape zilnic" unor atacuri cu gaz.

O grenadă cu gaz CS a fost pusă la dispoziţia Telegraph pentru verificare de către Rebekah Maciorowski, un medic de luptă american care serveşte în armata ucraineană. Maciorowski este chemată în mod obişnuit să acorde ajutor medical soldaţilor ucraineni din cele trei brigăzi cu care lucrează în regiunea Doneţk după atacurile cu arme chimice, pe care le-a descris ca fiind "sistematice".

Grenada a fost recuperată iniţial de soldaţii din Brigada 53 Mecanizată, una dintre unităţile cu care lucrează. "Băieţii au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, pentru că nimeni nu credea că sunt atacaţi cu arme chimice", a explicat Maciorowski.

Ihor, comandantul unei echipe ucrainene de recunoaştere desfăşurată în apropierea oraşului Ceasiv Iar, aflat pe linia frontului, în regiunea Doneţk, a declarat pentru Telegraph că aproape fiecare poziţie din zona sa de front primeşte "una sau două grenade cu gaz aruncate pe zi". El a explicat că, din cauza modului în care multe trupe se apără acum în poziţiile ucrainene este dificil pentru ruşi să atace cu artilerie convenţională sau cu drone care trag rachete. "Singura modalitate prin care au reuşit să ne atace cu succes a fost cu gaze", a spus Ihor.

În 2022, Chris Philp, ministrul britanic al tehnologiei de la acea vreme, a avertizat că Rusia se poate aştepta la un "răspuns dramatic sporit" din partea Occidentului dacă Vladimir Putin foloseşte arme chimice în Ucraina. Philp a acuzat, de asemenea, Kremlinul că răspândeşte dezinformări online pentru a crea un fals narativ conform căruia Ucraina se pregăteşte să folosească arme chimice, astfel încât Rusia să poată lansa propriul atac chimic - o strategie cunoscută sub numele de operaţiune sub steag fals.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri