Rusia pregătește un „acord major” cu Iranul: „Este într-un stadiu avansat”

Data publicării:
vladimir putin si Ebrahim Raissi
Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a purtat cinci ore de discuţii la Kremlin cu preşedintele iranian, Ebrahim Raissi. FOTO: Profimedia Images

Rusia şi Iranul vor accelera redactarea unui „nou acord interstatal major”, a declarat marţi Ministerul rus de Externe, transmite Reuters.

Moscova nu a precizat domeniul de aplicare al acestui acord, care intervine pe fondul consolidării legăturilor politice, comerciale şi mai ales militare cu Teheranul, privite cu îngrijorare de Statele Unite.

Într-un comunicat, Rusia a precizat că miniştrii de Externe ai celor două ţări au convenit luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, să accelereze demersurile pentru acest acord, care se află într-un „stadiu avansat de pregătire”.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a purtat cinci ore de discuţii la Kremlin cu preşedintele iranian, Ebrahim Raissi.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit duminică la telefon cu Vladimir Putin şi şi-a exprimat „dezaprobarea fermă” faţă de cooperarea „periculoasă” a Rusiei cu Iranul. Teheranul este principalul susţinător al Hamas, inamicul Israelului.

La fel ca şi Coreea de Nord, al cărei lider Kim Jong Un s-a întâlnit cu Putin în Extremul Orient rus în septembrie, Iranul este duşmanul declarat al Statelor Unite şi poate furniza Moscovei echipamente militare pentru războiul său din Ucraina, unde Rusia deja a folosit pe scară largă drone iraniene.

Luna trecută, Kremlinul a declarat că Rusia şi Iranul îşi dezvoltă relaţiile, „inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare”, dar a refuzat să comenteze o sugestie a Casei Albe, potrivit căreia Iranul ar putea lua în considerare furnizarea de rachete balistice. Autorităţile iraniene au declarat că se extinde pe zi ce trece cooperarea militară cu Rusia. Luna trecută, Iranul a anunţat că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să îi furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 şi avioane de antrenament pentru piloţi Yak-130.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri